Termoficarea, la răscruce de drumuri. Bucureștenii, prinși între insolvența RADET și ELCEN

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Termoficarea, la răscruce de drumuri. Bucureștenii, prinși între insolvența RADET și ELCEN
  • ELCEN a urmat exemplul RADET și a anunțat oficial că va cere insolvența

După anunțul intrării în insolvență a RADET și ELCEN, autoritățile se grăbesc să dea asigurări bucureștenilor că nu sunt riscuri să rămână fără căldură la iarnă. De partea cealaltă, specialiștii sunt sceptici și vorbesc de blocaj financiar, probleme în lanț pentru mai multe companii legate de cele două societăți vizate.

Ultima oră: Consiliul de Administrație al ELCEN a decis, în ședința de joi, să facă cerere de intrare în insolvență a societății către Tribunalul București, informează compania. Decizia a fost determinată de situația financiară a Electrocentrale București SA și datoriile înregistrate la furnizorii și distribuitorii de combustibil, servicii și produse, situație generată, potrivit ELCEN, de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET București.” Decizia luată în cadrul ședinței de astăzi (joi — n.r.) derivă din necesitatea reorganizării societății, dar și din cea de a asigura continuitatea producerii și furnizării agentului termic pentru locuitorii din București. Menționăm că, în acest moment, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanțele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei”, precizează ELCEN, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE nu văd probleme în ce privește funcţionarea sistemului de alimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti, cauzate de insolvența RADET, chiar și ELCEN. Vicepreședintele Autorității, Emil Claotă, a declarat la o conferință privind  termoficarea capitalei, că „din punct de vedere tehnic şi tehnologic, alimentarea cu energie termică a capitalei nu ar trebui să fie afectată la iarnă de problemele financiare în relaţiile dintre Elcen şi RADET, entităţi care ar putea intra curând în insolvenţă”.

Dl Calotaaa

”Intrarea în insolvenţă a unei societăți nu este o nenorocire. Insolvența RADET este o soluție pe care, în acest moment, municipiul Bucureşti a ales-o”, a spus Calotă.

 

foto Dumitrascu AgerpresGabriel Dumitrașcu, fostul Președinte al Consiliului de Administrație RADET atrage atenția asupra unor probleme de flux de numerar care vor apărea imediat. “Dacă Primăria Capitalei nu garantează cash-flow pe tot lanțul până în luna aprilie 2017, bucureștenii vor avea de suferit. Insolvența RADET  este soluția facilă, însă prima condiție după intrarea în insolvență este ca regia să nu acumuleze noi datorii. Pe actuala structură de tarifare, societatea va acumula în mod sigur datorii”, a precizat Dumitrașcu.

Calotă: Trebuie regândit întreg sistemul de termoficare din  Bucureşti. Soluția: managementul integrat al costurilor, nu neapărat fuziunea între ELCEN și RADET

Referindu-se la problemele cu care se confruntă în prezent sistemul centralizat de termoficare din Capitală, oficialul ANRE susține că acestea pot fi rezolvate  în 15-20 de ani, doar dacă va fi regândit întregul sistem.

„În 15-20 de ani se poate rezolva problema Capitalei, nu într-un singur mandat. Inginereşte vorbind, un sistem de dimensiunile celui din Bucureşti, cu atâtea acumulări istorice de nemodernizări, trebuie regândit, segmentat şi trebuie căutate soluţii alternative”, a declarat Emil Calotă. nSoluția este, în opinia sa, managementul integrat al costurilor, care nu înseamnă neapărat o fuziune între ELCEN şi RADET.

Este foarte importantă contorizarea individuală. Consumatorul trebuie să vadă o factură corectă pe care o poate gestiona, nu să plătească ce îi dă furnizorul, a spus oficialul ANRE.

Corina Popescu: Sistemele centralizate sunt de viitorCorina

„Sistemele centralizate sunt sisteme de viitor. Avem nevoie de investiţii, de o radiografie şi o recunoaştere corectă a costurilor şi trebuie să avem tăria să închidem ce este ineficient”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la conferința organizată de ARPEE și ACUE.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.