- Asociația „Ambasador Mihnea Constantinescu” va face demersuri pentru statuarea funcţiei de diplomat energetician în nomenclatorul funcţiilor
“Mihnea Constantinescu a fost un vizionar şi în cercetarea ştiiţifică din energie şi nu putea să abordeze în teza de doctorat decât unele dintre cele mai complexe procese din energie, şi anume cele din centralele nuclearoelectrice. Vorbim de o teză de doctorat elaborată acum circa 30 de ani în domeniul simulării şi modelării proceselor şi componentelor din centralele nuclearoelectrice în regim permanent şi tranzitoriu, cu scop în suportul operativ al conducerii acestor centrale complexe. Sunt abordate elemente de bază pentru tot ceea ce înseamnă astăzi conceptul de inteligenţă artificială, bineînţeles cu algoritmi, instrumente informatice şi capacităţi de stocare a datelor existente la acea vreme”, a afirmat Profesor dr. inginer Horia Necula, Prorector UNST Politehnica București.

Astăzi, în Sala Senatului din cadrul UNST Politehnica București a avut loc evenimentul de lansare publică a tezei de doctorat a Ambasadorului Mihnea Constantinescu – „Simularea și modelarea de procese și componente ale Centralelor Nucleare-Electrice în regim permanent și tranzitoriu”.
Evenimentul a fost organizat de Asociația „Ambasador Mihnea Constantinescu”, în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca al Academiei Române.

Astăzi, s-au împlinit 6 ani de când Ambasadorul Mihnea Constantinescu a plecat dintre noi, la vârsta de 57 de ani. Cora Minodora Stăvărescu, președintele Asociației Ambasador Mihnea Constantinescu, a spus: “Asociaţia Ambasador Mihnea Constanitnescu are drept scop de a onora şi de a menţine memoria lui Mihnea Constantinescu şi valorizarea moştenirii lui. Astăzi, lansăm în spaţiul public teza de doctorat a lui Mihnea care a fost susţinută în 1996. Alături de Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române am decis că merită să o prezentăm publicului, merită să o lăsăm Universității Politehnica București cu titlu gratuit în bibliografia studenţilor ca să poată fi studiată şi dusă mai departe. La 13 decembrie o să inaugurăm şi colţul de muzeu Mihnea Constantinescu la Muzeul Gazelor din Mediaş.
Ne dorim ca anul viitor să reuşim să statuăm funcţia de diplomat energetician în nomenclatorul funcţiilor. Este nevoie şi ideea a pornit de la Mihnea”.
Mihnea Constantinescu a absolvit Facultatea de Energetică a Universității Politehnice București, obținând titlul de Doctor la aceeași Universitate. A fost cadru didactic al Universităţii Politehnica din Bucureşti, domeniul inginerie nucleară. Ulterior, a intrat în serviciul diplomatic. A deţinut în perioada mai multor guvernări funcţiile de director al Cancelariei primului-ministru, consilier de stat sau consilier diplomatic, secretar de stat şi director general pentru afaceri politice în Ministerul Afacerilor Externe.
Un om deosebit,cu realizări deosebite.A deschis prin exemplul personal o funcție noua necesara azi mai mult decât oricând pentru asigurarea securității energetice: Diplomație energetică. Sper ca acest profil sa se regăsească în viitor în specializările UPB și sa poarte numele lui Mihnea Constantinescu.