The Power Table: Antreprenorii români sunt din ce în ce mai interesați de posibilitatea de a-și lista companiile pe Piața de Capital

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic The Power Table: Antreprenorii români sunt din ce în ce mai interesați de posibilitatea de a-și lista companiile pe Piața de Capital

Antreprenorii romani sunt din ce in ce mai interesati de posibilitatea de a-si lista companiile pe Piata de Capital, remarca Stefan Musgociu, Specialist Business Development si Marketing Bursa de Valori Bucuresti, la evenimentul „The Power Table – Cum arata rezultatele financiare pe Trimestrul II si cum investim”.

„Se simte o schimbare in merntalitate, sunt mai interesati antreprenorii. Am observat ca mare parte dintre ei aveau deja un cunscut care era si investitor. Avem si sustinerea investitorilor, care deja promoveaza Bursa catre prietenii antreprenori. Anul acesta este dovada clara ca lucrurile merg spre mai bine. Bulgarele deja se rostogoleste si este din ce in ce mai mare – in beneficiul tuturor”, a spus Musgociu, aratându-se optimist in privinta viitorului Pietei de capital autohtone.

„Ce pot sa spun este ca intrand si OMV Petrom in indicii pentru pietele emergente, avem o pondere din ce in ce mai mare a Romaniei in acesti indici, ceea ce vine sa valideze faptul ca Piata de capital din Romania are un potential mare si, deja nu mai vorbim doar de potential ci ca lucrurile chiar se intampla si suntem dinamici. Chiar daca mai sunt voci care spun ca Bursa este inca mica, ne uitam si la numarul de companii care au venit pe piata, la banii care s-au rulat prin IPO-uri si prin plasamentele private si vedem ca deja suntem pe traiectoria cea buna. Sa nu uitam ca, in decurs de doar 1 an de la promovarea in categoria pietelor emergente am urcat de la 3 la 5 companii prezente in indicii pietelor emergente. Avem domenii cat mai diversificate – energie, financiar, IT, materiale de constructii – avem o relevanta mai mare. Le aratam investitorilor straini o poza mai relevanta a ofertei de companii in care pot investi la bursa”, a declarat reprezentantul BVB.

Incepand cu luna septembrie, numarul companiilor listate pe piata romaneasca si care vor fi incluse in indicii FTSE va creste de la 4 la 5: Banca Transilvania, Teraplast, Nuclearelectrica, Bittnet Systems si OMV Petrom.

Rezultate bune si foarte bune pe primele 6 luni pentru 9 din 10 societati listate la Bursa de Valori București

9 din 10 societati listate la BVB au publicat o cifra de afaceri semnificativ mai mare sau similara cu T1 2020 pentru primele 6 luni din 2021, in timp ce 6 societati din 10 au anuntat o crestere semnificativa a profitului, raportat la perioada similara din 2020.

Rezultatele agregate pentru 30 de companii au fost prezentate in cadrul evenimentului financiar online „The Power Table – Cum arata rezultatele financiare pe Trimestrul II si cum investim” de catre Mircea Iliescu, Trainer & Financiar Advisor, fondator al site-ului BVBescu.ro. Statistica a luat in calcul rezultatele a aproape 50 de companii care si-au publicat rezultatele financiare aferente primelor 6 luni din anul 2021, pana la data de 31 august a.c.

Doar o mana de societati listate, dintre cele mai reprezentative, au publicat date financiare semnificativ mai slabe, printre acestea numarandu-se Visual Fan (Allview), Arctic Stream, Vifrana sau Rompetrol Well Services. Bursa de Valori Bucuresti, MAM Bricolaj, Turbomecanica S.A. sau societati din domeniul energetic precum Electrica  sau Transgaz au raportat profituri semnificativ mai mici. Dupa ce au obtinut profit la 6 luni 2020, Alro Slatina si Impact Contractor & Developer au raportat acum pierderi.

Printre societatile care au publicat rezultate financiare foarte bune pentru primele 6 luni din 2021 se numara AAGES S.A., BRK Financial Group S.A., Compa S.A., iHunt Technologies Import-Export S.A., Medlife S.A., Sphera Franchise Group S.A., Banca Transilvania, Teraplast S.A., sau Purcari Wineries. One United Properties si Transport Trade Services – 2 companii listate recent pe Piata Principala, au raportat si ele date foarte bune.

Din randul companiilor listate recent pe Piata AeRO, doar Raiko Transilvania a reusit sa ofere rezultate bune, chiar daca profitul ramane marginal. O mare parte dintre societatile listate in ultimul an pe AeRO isi vor publica rezultatele financiare la 6 luni in luna septembrie: Holde Agri Invest si Safetech Innovations, pe 6 septembrie, Agroland Agribusiness, pe 10 septembrie, 2 Performant Network S.A., pe 14 septembrie, Simtel Team, Norofert S.A. si Bonas Import Export, pe 15 septembrie, Agroserv Mariuta, pe 20 septembrie, Agroland S.A., pe 28 septembrie, Firebyte Games, pe 29 septembrie si AirClaim, pe 30 septembrie.

Intre 2 si 5 companii importante s-ar putea lista la Bursa de Valori Bucuresti prin IPO -uri in urmatoarele 4 luni; Alte 15 potentiale listari ar putea avea loc pe Piata AeRO. Afirmatia a fost facuta de Stefan Musgociu (Specialist Business Development si Marketing Bursa de Valori Bucuresti) cu ocazia evenimentului financiar online „The Power Table – Cum arata rezultatele financiare pe Trimestrul II si cum investim”.

Totodata Musgociu spune ca deja a fost dublata tinta de 20 de listari de instrumente noi pe piata, pe care Bursa si-o propusese pentru anul 2021: „Au trecut 8 luni, avem deja peste 40 de listari de instrumente noi pe piata (actiuni sau obligatiuni n.r). Anul trecut estimam ca vom avea in jur de 20. Putem spune ca ne-am dublat tinta pe care ne-o propusesem. Pentru perioada urmatoare ne asteptam sa mai vedem inca 2 pana la 5 IPO-uri pe Piata principala si poate chiar inca 15 listari pe piata AeRO. Se anunta inca 4 luni foarte pline la Bursa de Valori Bucuresti…”

” Anul acesta este cel mai bun pe Bursa din ultimii 22 de ani, in materie de companii nou venite pe piata cu actiuni, cu obligatiuni”, a  spus Musgociu.

Desi oficialul Bursei a spus ca nu este in masura sa dezvaluie, momentan, detalii despre companii care s-ar putea lista in perioada urmatoare, in ultimele luni au aparut in presa declaratii legate de intentia de listare de instrumente financiare dinspre o serie de societati, precum: Microgreens, GoCab Software, MW Green Power Export, Softbinator Technologies, Millenium Insurance Broker, Nordis Group, Stanleybet Capital, Cardoil Avantaj, Spectralcom, BestJobs Recrutare, evoMAG sau Safety Broker.

In ceea ce priveste operationalizarea Contrapartii Centrale, Stefan Musgociu afirma ca este in grafic si ca, in a doua partea a anului viitor CCP ar putea sa inceapa sa functioneze si sa genereze venituri: „Proiectul este in linie cu proiectiile anterioare. Dosarul de autorizare urmeaza sa fie depus in ultimul trimestrul al acestui ani. Estimarile sunt ca CCP sa genereze venituri in T3-T4 al anului viitor. De la autorizare si pana sa inceapa sa se miste efectiv toate mecanismele, mai sunt cativa pasi de facut. Estimarile noastre sunt in continuare optimiste. Ca instrumente, ramanem in continuare la ideea de a porni pe derivate pe energie, ne dorim sa fie si pe indici. Vedem ulterior daca vor urma si altele…”

Evenimentul The Power Table este organizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti, 2Performant S.A. si Life is Hard S.A., Evisara (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, NewMoney, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila si Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *