- Locul companiei Alro în clasament este ocupat de Getica95Com, un furnizor foarte activ în ultimul an, cu o cotă de piată de 5,41% în ianuarie 2019 comparativ cu 4.46% în decembrie 2018
- Ion Lungu, Presedintele AFEER: Se înregistrează, în continuare, multe acțiuni de promovare a pieței libere pentru consumatorii casnici, fapt ce arată viabilitatea pieței
Incepand cu 1 martie 2019, timp de 3 ani, furnizarea de energie electrica pentru clienții casnici se realizeaza in condiții reglementate, conform OUG nr.114/2018. Ca urmare, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat tarifele reglementate de energie electrică pentru clienții finali casnici, care se aplica din 1 martie. Practic, s-au pastrat tarifele in vigoare in luna februarie 2019.
Consumatorii industriali vor continua sa își achiziționeze energia electrică din piața liberă.
Decizia de reintroducere a pieței reglementate a surprins AFEER în condițiile în care nu au existat semnale că erau nereguli în piață. “Niciun raport al ANRE sau al Consilului Concurenței nu a arătat distorsiuni ori alte motive de ingrijorare. Piața liberă funcționa corect”,a semnalat recent Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania, printr-un comunicat.
De la inceputul anului, procesul de migrare către FUI, respectiv furnizarea reglementată, este în plină asccensiune, specialiștii în energie apreciind ca vor urma falimente în rândul furnizorilor. InvesTenergy a remarcat, pe site-ul ANRE, că s-au înmulțit exponențial informările de preluare a unor locuri de consum ce aparțin consumatorilor industriali de către furnizorii de ultimă instanță. Numerosi consumatori cu contracte finalizate sunt preluați de aceiași sau alți furnizori, dar în regim de ultimă instanta.
În noul context legislativ, vor exista furnizori care vor renunța la clienții casnici și care, probabil, vor dispărea din această piață, a apreciat Ion Lungu, Presedintele AFEER, remarcand ca se inregistreaza, în continuare, multe acțiuni de promovare a pieței libere pentru consumatorii casnici, fapt ce arată viabilitatea pieței.
ANRE prezinta cotele de piata ale furnizorilor de energie electrica pe piata concurentiala in raportul privind rezultatele monitorizarii pietei de energie electrica in luna ianuarie 2019.
Inca nu se vad schimbarile majore in ce priveste furnizorii concurentiali ca urmare a noilor reglementari legislative. In continuare, Furnizorii de Ultima Instanta domina piata de energie, iar furnizorii concurentiali incep sa piarda din terenul castigat.
Electrica Furnizare isi pastreaza cota de piata de pe parcursul anului 2018, inregistrand 10,75%, potrivit raportului ANRE pentru ianuarie 2019. Compania ocupa primul loc in clasamentul realizat de reglementator.
ENEL, prin companiile sale de furnizare a energiei electrice – ENEL Energie și ENEL Energie Muntenia, ce ocupa locurile 2si 3 in top – ramane insa liderul pieței de furnizare a energiei electrice către clienții finali, cu o cotă totala de piata de 20%, in ianuarie 2019. Din momentul liberalizarii pietei, Enel s-a remarcat printr-o campanie sustinuta de atragere a clientilor pe piata concurentială, reușind să atragă clienți de la companiile concurente, din județele din jurul Capitalei, precum și din alte regiuni din țară.
De notat ca toti FUI au făcut tot posibilul să-și păstreze clienții casnici în regim reglementat și, totodată, s-au prezentat cu campanii personalizate de atragere a clienților pe piața concurențială.
Ceilalti doi FUI – E.ON Energie Romania si CEZ Vanzare, ocupantele locurilor 4 si 5 in clasament, se prezinta, la inceputul lui 2019, cu cote de piata in crestere – 8,28%, respectiv 7,03%. Se remarca o majorare a cotei CEZ Vanzare cu 2 procente, de la 5,07% in decembrie 2018 la 7,03% in ianuarie 2019.
Locul companiei Alro in top este ocupat de Getica95Com, un furnizor foarte activ in ultimul an, cu o cota de piata de 5,41% in ianuarie 2019 comparativ cu 4.46% in decembrie 2018. Cota de piata a Alro a scazut la 5,35% de la 5.42%.
Cresteri ale cotei de piata remarcam la OMV Petrom – 5,37% fata de 4.71 si Tinmar – 5,25% fata de 4.08%
MET Romania Energy, care a preluat RWE Energie, se prezinta cu o cota de piata totala (pentru cele 2 companii), in ianuarie 2019, de 8%.
Mici scaderi ale cotei vedem la Engie Romania – 3.55% fata de 3.70%, CE Oltenia – 1.91% fata de 2.19%, EFT Romania – 1.43% comparativ cu 2.57%.
O companie activa in trecut, mai ales pe clientii casnici, RCS&RDS nu a mai intrat in top (se regăsește în categoria Alții), după ce în septembrie 2017 figura cu 2,04% din piață.
In clasamentul Cote de piata ale FUI in functie de energia electrica furnizata clientilor in regim de serviciu universal, ultima instanta si clientilor inactivi, ianuarie 2019, realizat de ANRE, Electrica Furnizare este liderul pieței, cu o cotă substantial de piata, de 49%. Pe locul 2 se situeaza Enel Energie Muntenia – cu 15,11%, urmata de E.ON Energie Romania – cu 14,44%, CEZ Vanzare cu 10,18% si Enel Energie – 11,26%.
In contextul noilor reglementari, vom asista in continuare la o migrare a clientilor casnici spre piata reglementata, unde vor fi cu siguranta preturi mai mici. Vom vedea astfel schimbari, de la o luna la alta, in clasamentul privind cota de piata a furnizorilor concurentiali.
Unii dintre furnizorii concurenţiali de energie electrică s-au salvat, devenind Furnizori de Ultimă Instanţă Opţionali, desemnati de ANRE. Acestia pot furniza energie electrica la preturi reglementate, fapt ce le va permite sa-si pastreze portofolile de clienti.