Tot la faza de proiect. Separarea OPCOM de Transelectrica, în lucru la Ministerul Economiei. Se preferă interimatul în Consiliul de Administrație, însă conducerea executivă este asigurată de peste 15 ani de aceeași echipă de specialiști

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Exclusiv, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Tot la faza de proiect. Separarea OPCOM de Transelectrica, în lucru la Ministerul Economiei. Se preferă interimatul în Consiliul de Administrație, însă conducerea executivă este asigurată de peste 15 ani de aceeași echipă de specialiști

OPCOM,  Operatorul comercial al pieţei de energie şi gaze din România, care administrează platfomele de tranzacţionare de energie electrică, de gaze naturale şi de certificate verzi, are un Consiliu de Administrație format din 5 membri, toți cu statut de interimari.

Acționarii OPCOM – Transelectrica și Ministerul Economiei – au numit, recent, prin vot secret,  doi administratori provizorii în Consiliul de Administrație, respectiv pe Siviu Mihai Greblă și Felix-Florin Braniște. Numirile sunt ca urmare a încetării manadatelor lui Cosmin-Cătălin Olteanu și Felix-Florin Braniște, care este păstrat ca administrator provizoriu.

Cei doi administratori provizorii au mandate până la data de 10 iulie a.c., care pot fi prelungite până la desemnarea noilor administratori în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Silviu Mihai Greblă este Șef program special în Direcția Dezvoltare Investiții a Nuclearelectrica. Anterior, în perioada 2013 – 2018, a fost specialist relații publice la SNN.

Felix Florin Braniște este Directorul al Direcției Corpului de Control al ministrului Economiei din martie 2017. Lucrează din 2014 în cadrul acestei Direcții din Ministerul Economiei.

Președintele CA OPCOM este Mihai Dan Chirică, Subsecretar de Stat pentru Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale din septembrie 2018. Ceilalți doi administratori sunt: Petre Iulian Nicolescu, Șef Serviciu Administrare, privatizare OPSPI, Ministerul Economiei și  Remus Munteanu, fost fotbalist, fără nicio legătură cu sectorul energetic, însă este fiul lui Remus Munteanu, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului.

Transelectrica și filiala sa OPCOM sunt în administrarea Ministerului Economiei. Surse guvernamentale ne-au precizat că „se pregătește separarea OPCOM de Transelectrica”. Este un proiect în lucru….Se vehiculează că bursa de energie va fi deţinută de Ministerul Economiei, acţiunile deţinute de Transelectrica la OPCOM urmând să treacă în proprietatea privată a statului şi administrarea sa.

Ministerul Economiei are planuri în privința OPCOM. Secretarul de stat Bogdan Andronic a declarat, recent, la o conferință de specialitate: “Nu dăm înapoi de la promisiunea ca OPCOM să fie co-acționar la Contrapartea Centrală locală, un proiect inițiat și aprobat de acționarii Bursei de Valori București. Căutăm soluția juridică adecvată”.

Despre privatizarea OPCOM, nu se mai aude nimic! FMI și Comisia Europeană au solicitat, în repetate rânduri, accelerarea procesului de diversificare a acționariatului la bursa de energie. De peste 13 ani, toate echipele care s-au perindat pe la ministere discută despre asigurarea independenței OPCOM, companie care trebuie scoasă din ograda Transelectrica, există proiecte și soluții în acest sens, însă primează interesul de a păstra lucrurile așa cum sunt în prezent.

Privatizare sau nu (rămâne de văzut), important este că s-a reușit asigurarea independenței OPCOM în sensul neintervenției Transelectrica în deciziile administrative și executive.

Conducerea executivă a OPCOM este asigurată de peste 15 ani de o echipă de specialiști: Victor Ionescu, Director general numit  din anul 2003; Luminița Lupului, Director Direcţia Tranzacții ( numire tot din 2003); Fediuc Silvia (numire din 2004), Director Direcția Economică; Bărsănescu Remus, Director Directia Informatică și Telecomunicații; Rodica Popa, Director Direcţia Tranzacții la Termen și Certificate (numire din 2014).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *