Tot nu este ușor să devii prosumator. Lupta cu birocrația continuă, sunt costuri suplimentare mari. Pentru prosumatorii cu putere instalată mai mică de 10 KW, PATRES propune ca soluția de racordare să se facă pe baza unei fișe de soluție. Să se renunțe la studiul de soluție care poate costa până la 4.000 lei

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Tot nu este ușor să devii prosumator. Lupta cu birocrația continuă, sunt costuri suplimentare mari. Pentru prosumatorii cu putere instalată mai mică de 10 KW, PATRES propune ca soluția de racordare să se facă pe baza unei fișe de soluție. Să se renunțe la studiul de soluție care poate costa până la 4.000 lei
  • PATRES: În cazul unui prosumator, de cele mai multe ori vorbim de un loc de consum existent, unde modificările necesare la racordul la RED sunt minimale – în speță un contor nou și protecții. Nu se execută lucrari noi de construcții, nu se realizează un obiectiv nou de consum care să necesite întreaga documentație prevăzută în procesul de obținere a unei autorizații de construire

Nu este ușor să devii prosumator chiar dacă s-au găsit soluții legislative și fiscale și s-au făcut pași mari în eliminarea obstacolelor din calea acestuia. Mai sunt încă probleme birocratice de rezolvat, costuri suplimentare sunt mari, iar autoritățile sunt așteptate/solicitate să ia noi decizii în favoarea românilor care doresc să-și monteze panouri solare să producă energie.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES s-a adresat autorităților, semnalând problemele cu care se confruntă persoanele fizice care doresc să devină prosumatori . Totodată, organizația patronală vine cu soluții concrete.

În urma verificării site-urilor distribuitorilor concesionari, PATRES a constatat că cerințele privind documentația necesară pentru emiterea ATR în cazul prosumatorilor sunt în mare parte la fel ca și în cazul producătorilor mari sau a unor obiective complet noi de consum/producere. Printre documentele solicitate de distribuitori,se regăsesc: Certificat de urbanism, Aviz de amplasament (nu se poate obține fără certificat de urbanism), PUZ/PUD, după caz, plan de situație, plan de încadrare în zonă etc.

Sursa foto: Casa EFdeN

Organizația patronală atrage atenția că, în cazul unui prosumator, de cele mai multe ori vorbim de un loc de consum existent, unde modificările necesare la racordul la RED sunt minimale – în speță un contor nou și protecții. Nu se execută lucrari noi de construcții, nu se realizează un obiectiv nou de consum care să necesite întreaga documentație prevazută în procesul de obținere a unei autorizații de construire.

Propunerea este ca ANRE să simplifice această situație specială prin modificarea Ordinului nr. 59/2013, ce aprobă Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, să existe două categorii de Prosumatori: în locuri existente de consum și în locuri de consum noi. Doar pentru case noi se vor solicta, după caz, și actele referitoare la procesul de avizare al construcției în sine.

Pentru prosumatorii persoane fizice sau juridice cu putere instalată mai mică de 10 KW, PATRES  propune ca soluția de racordare să fie stabilită strict prin intermediul unei fișe de soluție, fără necesitatea elaborării unui studiu de soluție care poate costa până la 4.000 RON plus 750 RON taxa de avizare CTE.  Astfel, se simplică procesul de obținere ATR, prin eliminarea studiului de soluție solicitat de operatorul de distribuție, în cadrul unei  procedure care presupune costuri uriașe nejustificate, cât și întarzieri majore. În acest sens, ANRE ar trebui să modifice Ordinului 102/2015 privind Regulamentul de stabilire a soluțiilor de racordare a utilizatorilor la rețelele electrice de interes public.

Referitor la standardizarea echipamentelor de protective, PATRES specifică că experiența practică la nivel național din ultimii ani a arătat că distribuitorii au cerut specificații tehnice foarte variate pentru echipamentele antiinsularizare și releele de protective. Costul acestor echipamente a variat de la 200-300 RON la peste1.000 EUR.  Un prosumator de câțiva kW este tratat ca un parc fotovoltaic de câțiva MW, lucru fundamental eronat, susține PATRES, care consideră că se impune recomandarea din partea ANRE a unui set de bune practice pentru operatorii de distribuție.

La solicitările adresate de PATRES, ANRE a trimis un răspuns, în care se prezintă documentele necesare pentru emiterea ATR și stabilirea soluției de racordare la rețeaua de distribuție în cazul noilor utilizatori și a celor existenți, conform reglementărilor.  Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a transmis că va analiza situația și recomandările organizației patronale, arătând în continuare preocupare pentru eliminarea obstacolelor din calea prosumatorilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Tot nu este ușor să devii prosumator. Lupta cu birocrația continuă, sunt costuri suplimentare mari. Pentru prosumatorii cu putere instalată mai mică de 10 KW, PATRES propune ca soluția de racordare să se facă pe baza unei fișe de soluție. Să se renunțe la studiul de soluție care poate costa până la 4.000 lei”

  1. Nu stiu cand iti amortizezi investitia cu o instalatie solara la o gospodarie simpla, doar referitor la taxele de instalare numai vorbim de costul tuturor echipamentelor ,ca sa nu mai spunem ca si panourile si acumulatorii sunt destul de scumpi si mai au si o durata de viata nu atat de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *