Transelectrica anunță: Centrala de 430 MW în ciclu combinat de la Iernut, racordată la SEN până la finele lunii septembrie. Lucrările la retehnologizarea Stației Ungheni, în graficul asumat

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transelectrica anunță: Centrala de 430 MW în ciclu combinat de la Iernut, racordată la SEN până la finele lunii septembrie. Lucrările la retehnologizarea Stației Ungheni, în graficul asumat

Compania Naționalã de Transport al Energiei Electrice Transelectrica anunță că înregistreazã progrese importante în derularea proiectelor de investiții, retehnologizare și modernizare, din stațiile electrice de transformare 400/220/110/6 kV Iernut și 220/110/20 kV Ungheni.

La sfârșitul lunii septembrie 2020, va fi finalizatã etapa din proiectul derulat în stația Iernut prin care sunt create condițiile de racordare a viitoarei centrale de 430 MW în ciclu combinat Iernut, aparținând SNGN ROMGAZ SA. În ceea ce privește procesul de retehnologizare a Stației Ungheni, lucrãrile se desfãșoarã în graficul asumat, se precizează într-un comunicat transmis de Transelectrica.

Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Cãtãlin Nițu, președintele Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA, Adrian Goicea, alãturi de Secretarul de Stat responsabil de domeniul energiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Lucian Rusu, au verificat în aceastã sãptãmânã, stadiile investițiilor derulate pe șantierele celor douã proiecte de importanțã majorã pentru Sistemul Energetic Național.

„Experiența de 10 ani în mediul privat m-a învãțat cã afacerile nu se conduc din birou dacã vrei sã obții performanțã. Munca la firul ierbii este obligatorie pentru ca rezultatele sã vinã. Drept urmare, caut sã-mi exercit atribuțiile de reprezentant al statului român la Compania Naționalã prin vizite în teren și dialog permanent cu cei din conducerea companiei. Vrem ca România sã devinã un lider energetic în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est. În acest sens, Guvernul României aplicã o politicã de încurajare a investițiilor realizate de companiile naționale din domeniu. Fiecare investiție derulatã de Transelectrica, mai ales cele din stațiile Iernut și Ungheni, au drept rezultat pe termen lung, pe lângã siguranța în alimentare cu energie electricã, susținerea dezvoltãrii economiei românești”, a declarat Secretarul de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului,  Lucian Rusu.

În Stația Electricã 400/200/110/6 kV Iernut se deruleazã o investiție complexã, cu o valoare de peste 30 de milioane de lei, care include montarea unui autotransformator, modernizarea sistemului de comandã-control al întregii stații electrice, racordarea Centralei Ciclu Combinat 430 MW, aparținând SNGN Romgaz SA, precum și lucrãrile de proiectare și execuție a sistemelor de protecție aferente liniilor electrice de racord ale grupurilor noi SPEE Iernut.

„Investiția pe care o desfãșurãm în stația de la Iernut are o importanțã deosebitã atât pentru Transelectrica și pentru Sistemul Electroenergetic Național, dar mai ales pentru dezvoltarea economiei naționale. Înțelegem nevoia acutã de investiții și susținem efortul investițional pentru a dezvolta România, iar proiectele Transelectrica sunt motorul care angreneazã evoluția economicã a țãrii în ansamblu. Crearea condițiilor de racordare la SEN a unei noi centrale de producție a energiei electrice este un astfel de proiect menit sã deschidã calea spre dezvoltare și sã contribuie la siguranța în alimentare cu energie electricã a consumatorilor. De aceea, am monitorizat cu atenție aceastã lucrare în ultimele 8 luni și alãturi de echipele de proiect ale Companiei și ale contractorilor am reușit sã facem finalizãm etape importante ale proiectului”, a afirmat Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA,  Cãtãlin Nițu.

 Lucrãrile la Stația Iernut sunt realizate de SMART SA, filiala Transelectrica SA, având ca subcontractanți RETRASIB, DACOM, FARBEN, TELETRANS. Termenul de finalizare a întregii investiții din Stația Electricã Iernut este luna noiembrie 2021. Prin modernizarea și extinderea Stației Iernut se vor obține economii privind costul pierderilor de putere și costul de mentenanțã.

  Retehnologizarea Stației Electrice de Transformare 220/110/20 kV Ungheni este un alt proiect amplu de investiții cu o valoare de circa 42,5 milioane de lei, derulat în zona centralã a României. Lucrãrile au drept scop aducerea instalațiilor la un nivel de siguranțã și fiabilitate corespunzãtor zonei din punct de vedere energetic, prin utilizarea tehnologiei actuale existente pe plan mondial, ceea ce va contribui la creșterea calitãții serviciului de transport al energiei și la creșterea siguranței în deservirea utilizatorilor rețelei electrice de transport.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Transelectrica anunță: Centrala de 430 MW în ciclu combinat de la Iernut, racordată la SEN până la finele lunii septembrie. Lucrările la retehnologizarea Stației Ungheni, în graficul asumat”

 1. Domnule Secretar de Stat Lucian Rusu,
  Orice retehnologizare este bine venita, in orice domeniu.
  In ce priveste SEN Romanesc, nu am vazut nicio strategie pe termen mediu sau lung.
  Cu mici exceptii, toti politicienii care au condus Romania dupa 1989 sunt “VANZATORI DE TARA SI DE NEAM”!
  Cu eforturile noastre, ale parintilor si bunicilor nostri, Romania nu avea Datorie externa in 1989.
  Politicienii au vandut pe nimic sau au lasat sa fie distrus tot ce putea concura cu alte tari (industrie, agricultura), au indatorat tara cu mai mult de 120BUSD.
  Au vandut pe nimic “gasca ce facea oua de aur”. Mai jos puteti vedea doar 3 exemple din nenumaratele cazuri:
  – ROMTELECOM, dupa ce a fost retehnologizata
  – Loteria Nationala (cea mai profitabila Companie – fara investitii)
  – Sucursalele Electrica Distributie
  – PETROM – Companie ce putea cumpara jumatate din Austria cu “Active si Pasive cu tot” – a fost vnduta la OMV. Cu alte cuvine, “Tantarul si-a luat animal de companie un Elefant”.
  Daca va intereseaza alte opinii din partea mea, va astept raspunsul dv.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *