Transelectrica – certificată de ANRE potrivit modelului de separare a proprietății

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Energie Electrica si termica Transelectrica – certificată de ANRE potrivit modelului de separare a proprietății

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat certificarea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A., potrivit modelului de separare a proprietății, ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional, comunică Autoritatea.

transelectrica

Transelectrica a fost certificată anterior de ANRE, prin Ordinul ANRE nr. 71/2014, ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional, conform modelului “operator de sistem independent”. Având în vedere opinia Comisiei Europene exprimată cu ocazia acelei certificări, potrivit căreia „modelul ISO nu este cel mai potrivit pentru a fi aplicat societăţii Transelectrica” și că „separarea drepturilor de proprietate în cadrul statului ar constitui o opţiune mai adecvată pentru a asigura separarea efectivă a activităţilor de transport de interesele statului în materie de furnizare şi generare de energie electrică” și ca urmare a modificărilor legislative determinate de intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/17.12.2014, Transelectrica a solicitat ANRE reluarea procedurii de certificare potrivit modelului „de separare a proprietății”.

Având în vedere că ANRE a constatat îndeplinirea de către Transelectrica a cerințelor legale privind certificarea, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat certificarea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A., potrivit modelului de separare a proprietății, ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional, în acest sens fiind emis Ordinul ANRE nr. 164/2015, potrivit unui comunicat al reglementatorului.

Prin acest ordin se pun în aplicare prevederile legislației Uniunii Europene și a celei interne cu privire la certificarea operatorului de transport și de sistem și nu se instituie costuri/tarife sau obligații suplimentare asupra clientului final de energie electrică.
Ordinul cu privire la certificarea Transelectrica urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al României și notificat Comisiei Europene, împreună cu documentele care au stat la baza aprobării lui.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *