Transelectrica și Transgaz, profituri mai mici în T1. S-au redus tarifele reglementate și veniturile

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Transelectrica și Transgaz, profituri mai mici în T1. S-au redus tarifele reglementate și veniturile

Companiile Transelectrica și Transgaz au raport o reducere a profitului pe primul trimestru. Transelectrica a înregistrat un profit net de 68 milioane lei, în scădere cu aproximativ 3,84% față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2017 , de 71 milioane  lei, potrivit Raportului trimestrial al companiei. Transgaz a comunicat un profit net de 236,605 milioane lei, în scădere cu 26% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut..

Profitul brut al Transelectrica a înregistrat o scădere de 9,79%, de la 86 milioane lei în ianuarie – martie 2017 la 78 milioane lei în ianuarie – martie 2018. Rezultatul financiar net înregistrat, în perioada ianuarie-martie 2018, a fost negativ, în valoare de 4 milioane lei, pe fondul evoluției poziției corespunzătoare altor venituri financiare influențate de evoluția cursului de schimb valutar al monedei naționale în raport cu monedele străine (euro și dolar) în care Compania are contractate împrumuturi bancare pentru finanțarea programelor de investiții, se menționează în raport.

Comparativ cu rezultatul financiar net înregistrat în ianuarie-martie 2017, pierderea netă înregistrată în perioada raportată anului 2018 a scazut cu 1 milion lei, notează  reprezentanții companiei.

Transelectrica a înregistrat în primele 3 luni ale anului un profit operațional de 55 milioane lei, în scădere cu peste 32% față de perioada similară din 2017, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate aprobate de ANRE pentru companie și diminuării veniturilor din interconexiuni. „Activitățile cu profit permis au înregistrat un rezultat pozitiv de 55 milioane lei, diminuat de la 81 milioane lei, pe fondul diminuării tarifelor medii de transport aprobate de ANRE pentru serviciul de transport (10%) și a tarifelor de sistem funcționale (15%), precum și pe fondul diminuării veniturilor din alocarea capacității de interconexiune”, se arată în raportul trimestrial.

Veniturile din alocarea capacității de interconexiune au înregistrat o scădere de 29,2% față de valoarea realizată în trimestrul I 2017, de la 24 la 17 milioane lei, corespunzător nivelului de utilizare a disponibilităților capacității de interconexiune de către traderii de pe piața de energie electrică. Segmentul activităților cu profit permis a înregistrat o scădere a veniturilor de 9,66% (300 mil lei în trimestrul I 2018 de la 332 mil lei în trimestrul I 2017), determinate de diminuarea tarifelor medii pentru serviciul de transport începând cu data de 01 iulie 2017 în condițiile creșterii consumului de energie electrică, se subliniază în raport.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) realizate în trimestrul I 2018 au scăzut cu 41,7% comparativ cu perioada similară a anului anterior (603 mil lei de la 1.034 mil lei în aceeaşi perioadă a anului 2017). “Criza energetică înregistrată în trimestrul I 2017, determinată de temperaturile foarte scăzute, coroborat cu prelungirea indisponibilității centralelor electrice de producere importante, a determinat creșterea bruscă a prețurilor pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), Piața Intrazilnică (PI) și pe Piața de Echilibrare (PE), privind achiziția energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic. În trimestrul I al anului 2018, energia pentru acoperirea CPT a fost achiziționată de pe piața liberă de energie electrică, respectiv Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), Piața pentru Ziua Următoare (PZU), Piața de Echilibrare (PE) și Piața Intrazilnică (PI) la prețul mediu de achiziție de 193,8 lei/MWh, comparative cu prețul mediu de achiziție de 240,4 lei/MWh, în trimestrul I 2017”, se precizează în documentul menționat.

La 31 martie 2018, Transelectrica avea active totale de 4,538 miliarde lei şi datorii totale de 1,751 miliarde lei.

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale – Transgaz a raportat, pentru primul trimestru al acestui an, un profit net de 236,605 milioane lei, în scădere cu 26% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform raportului trimestrial al companiei. Cauzele invocate de reprezentanții Transgaz: reducerea tarifelor reglementate de transport  și a cantității de gaze transportate.

Veniturile din exploatare ale Transgaz s-au diminuat cu 16%, la 535,5 milioane lei, din cauza reducerii tarifelor reglementate de transport volumetric și de rezervare de capacitate pe conducte, precum și cantităților de gaze efectiv transportate și a capacităților de transport rezervate. Veniturile din activitatea de transport intern de gaze au scăzut cu 17,5%, la 438,6 milioane lei, iar cele din transportul internațional de gaze, cu 12,3%.

Cheltuielile de exploatare ale Transgaz s-au diminuat în T1 2018 cu 3%, la circa 258 milioane lei. Cheltuielile pentru investiţii realizate în primele trei luni din 2018 au fost de 23,712 milioane lei, fiind puse în funcţiune, în perioada menţionată, investiţii în valoare de 13,847 milioane lei


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *