Transelectrica: Profitul net a scăzut cu 31% în primul semestru

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Transelectrica: Profitul net a scăzut cu 31% în primul semestru

Transelectrica raportează, pentru primul semestru din acest an, un profit net de 98 milioane lei, în scădere cu 31%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). ‘Profitul net a înregistrat o scădere de aproximativ 30,62% faţă de cel înregistrat în semestrul I 2016 (98 milioane lei de la 142 milioane lei) evoluţie determinate, în principal, de scăderea veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice’, se precizează în raport.

Cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (27,40 TWh) a înregistrat o creştere de 4%, comparativ cu semestrul I 2016 (diferenţa între cele două perioade fiind de +0,9 TWh). ‘Această tendinţă s-a manifestat în fiecare dintre lunile semestrului I 2017, cu preponderenţă în lunile ianuarie şi februarie când, datorită temperaturilor foarte scăzute, consumul de energie electrică a fost crescut”, se explică în documentul citat. Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) realizate în semestrul I 2017 au crescut cu 37,72% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1,611 miliarde lei de la 1,169 miliarde lei, în semestrul I 2016).

Datoriile pe termen lung ale Transelectrica au înregistrat o scădere de 7,1% în principal în urma rambursărilor efectuate conform graficelor din acordurile de împrumut existente. O scăderea cu 12,9% au înregistrat și datoriile pe termen scurt, la finele lunii iunie 2017.

Potrivit datelor  Transelectrica, în structura mixului de producţie, în semestrul I, s-a înregistrat o creştere a ponderii componentei termo de aproximativ 17,8% şi a producţiei din surse regenerabile de 10,7%,  în timp ce aportul componentei hidro a cunoscut o scădere de 13.8%, comparativ cu perioadă similară a anului trecut.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *