Transelectrica, sancționată din nou de ANRE. A plătit o amendă de 8.000 lei și pregătește să facă contestație în instanță

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Transelectrica, sancționată din nou de ANRE. A plătit o amendă de 8.000 lei și pregătește să facă contestație în instanță

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a amendat din nou Transelectrica cu 8.000 lei. Decizia reglementatorului vine după ce, în decembrie 2017, compania a mai plătit o amendă de 16.000 lei.

Sursa foto: Transelectrica

Într-un raport transmis Bursei de Valori București, “Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează publicul investitor asupra faptului că în data de 18 mai 2018 ANRE a emis procesul verbal de constatare și sancționare nr. 38370 prin care a amendat Transelectrica pentru neîndeplinirea obligațiilor legale respectiv cele decurgând din licența nr. 161/2000 pentru prestarea serviciului de transport al energiei electrice, pentru prestarea serviciului de sistem și pentru administrarea pieței de echilibrare, acordată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 865/22.12.2000”.

Transelectrica comunică că a achitat amenda în cuantum de 8.000 de lei și analizează motivația prezentată în cadrul respectivului proces-verbal în vederea exercitării dreptului de a contesta în instanță eventualele neregularități existente în cadrul acestuia.

La finele anului trecut, compania a mai plătit o amendă de 16.000 de lei, conform deciziei ANRE, pentru faptul că în perioada 2014-2017 nu a realizat investițiile asumate în planul de administrare, punând în pericol Sistemul Electroenergetic Național,  se precizează într-o notă de informare a conducerii. Transelectrica a informat, la acel moment, că în data de 20 decembrie 2017 ANRE a emis procesul verbal de constatare şi sancţionare nr. 86370 prin care a amendat compania, în condiţiile art. 93 alin. (1) pct. 4 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, pentru nerespectarea condiţiilor de valabilitate asociate licenţei nr. 161/2000 pentru prestarea serviciului de transport al energiei electrice, pentru prestarea serviciului de sistem şi pentru administrarea pieţei de echilibrare, acordată prin Decizia Presedintelui ANRE nr. 865/22.12.2000″. Amenda a fost achitată.

În primul trimestru al anului în curs, Transelectrica a înregistrat un profit net de 68 milioane lei, în scădere cu aproximativ 3,84% față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2017 , de 71 milioane  lei, potrivit Raportului trimestrial al companiei.

Rezultatul financiar net înregistrat, în perioada ianuarie-martie 2018, a fost negativ, în valoare de 4 milioane lei, pe fondul evoluției poziției corespunzătoare altor venituri financiare influențate de evoluția cursului de schimb valutar al monedei naționale în raport cu monedele străine (euro și dolar) în care Compania are contractate împrumuturi bancare pentru finanțarea programelor de investiții, se menționează în raport. Comparativ cu rezultatul financiar net înregistrat în ianuarie-martie 2017, pierderea netă înregistrată în perioada raportată anului 2018 a scazut cu 1 milion lei, notează  reprezentanții companiei.

Transelectrica a înregistrat în primele 3 luni ale anului un profit operațional de 55 milioane lei, în scădere cu peste 32% față de perioada similară din 2017, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate aprobate de ANRE pentru companie și diminuării veniturilor din interconexiuni. „Activitățile cu profit permis au înregistrat un rezultat pozitiv de 55 milioane lei, diminuat de la 81 milioane lei, pe fondul diminuării tarifelor medii de transport aprobate de ANRE pentru serviciul de transport (10%) și a tarifelor de sistem funcționale (15%), precum și pe fondul diminuării veniturilor din alocarea capacității de interconexiune”, se arată în raportul trimestrial.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *