Transelectrica și Transgaz, Plan comun de măsuri pentru situații de criză la iarnă

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Transelectrica și Transgaz, Plan comun de măsuri pentru situații de criză la iarnă

Transelectrica și Transgaz au aprobat un Plan comun de măsuri privind asigurarea funcționării centralelor electrice care consumă gaze naturale, în condiții de scădere a presiunii gazelor naturale pentru perioada 15.11.2017 – 15.03.2018, conform HG nr. 760/11.10.2017.

Pe baza prognozelor meteorologice și a propriilor previziuni privind creșterea consumului și/sau de scădere a cantităților de gaze disponibile în Rețeaua de Transport Gaze Naturale, Transgaz  va notifica Transelectrica, pe cale operative, privind prognoza existentă și îndeplinirea condițiilor de urgență care impun trecerea/pornirea grupurilor energetice cu funcționare pe păcură pentru ca Unitatea Operațională Dispecerul Energetic Național (UNO – DEN) să poată dispune din timp pornirea/trecerea la funcționarea pe păcură a acestor grupuri energetice. În urma notificării transmise de către Transgaz, UNO – DEN dispune pornirea/trecerea pe păcură a grupurilor energetice incluse în HG astfel încât acestea să ajungă la funcționarea stabilă pe combustibil alternativ (păcură) cât mai repede posibil și în intervalul de timp în care rețeaua de transport gaze naturale mai are parametrii necesari susținerii pornirii acestora.

Imediat după trimiterea/primirea notificării, Transelectrica va informa Ministerul Energiei și ANRE asupra posibilei apariții a unei situații critice în funcționarea în condiții de siguranță a SEN și care pot duce inclusiv la apariția condițiilor pentru declararea unei situații de criză și a măsurilor care vor fi luate de către fiecare operator privind siguranța în funcționare a sistemelor proprii.

Având în vedere obligația legală a furnizorilor de rezervă terțiară lentă cu funcționare pe păcură, incluși în HG nr. 760/11.10.2017 de a-și asigura nominalizările pentru combustibilul necesar (gaze naturale) pe perioada pornirii/trecerii la funcționare pe păcură, Transgaz va asigura cantitățile de gaze naturale necesare pe perioada pornirii/trecerii la funcționare pe păcură, astfel încât să se asigure pornirea/trecerea la funcționare pe păcură în condiții de siguranță în alimentare. În cazul în care aceștia nu își respectă obligația de asigurare a nominalizărilor, SNTGN Transgaz  va informa UNO – DEN.

UNO – DEN va asigura – prin intermediul centrelor de dispecer subordonate operativ ale Operatorilor de Distribuție – alimentarea cu prioritate a instalațiilor și echipamentelor electrice care alimentează instalațiile aferente SNT și intervenția operativă asupra acestora în caz de întrerupere a alimentării cu energie electrică. În cazul avariilor la aceste instalații, va informa imediat Dispeceratul Național de Gaze Naturale Transgaz, oferind toate detaliile referitoare la avarie precum si măsurile luate pentru rezolvare și estimarea duratei necesare remedierii acesteia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *