Transelectrica: Sistemul beneficiază de rezerve suficiente de energie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic Transelectrica: Sistemul beneficiază de rezerve suficiente de energie

Faptul că, în anumite intervale soldul SEN este de import (negativ) este o rezultantă a prețurilor energiei electrice la nivel regional, pe piețele specifice (inclusiv piața cuplată de energie Cehia – Slovacia – Ungaria – România)

Sistemul beneficiază de rezerve suficiente de energie, atât pentru echilibrarea în timp real cât și pentru perioada următoare, în conformitate cu reglementările și procedurile operaționale în vigoare, susțin reprezentanții Transelectrica.

automated-trading

Ieri, 13.02.2017, Sistemul Electroenergetic Național (SEN) a funcționat la parametrii normali, fără existența unor restricții sau aspecte care să caracterizeze o situație anormală. Consumul de energie este un consum obișnuit pentru această perioadă a anului, pentru o zi lucrătoare, în condițiile unor temperaturi scăzute la nivelul întregii țări, se precizează într-un comunicat al companiei.

În media s-a semnalat că producția națională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul țării luni dimineață, astfel că România este nevoită să importe mai multă energie, potrivit datelor în timp real postate pe site-ul Transelectrica. La ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producția totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferența fiind de 475 de MW.Cele mai mari cantități importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW).

Potrivit Transelectrica, soldul comercial al sistemului are valori orare cuprinse între 877 MW export și 555 MW import. Media soldului orar se situează la valoarea de 92 MW export. În această perioadă, pe parcursul unei zile, soldul sistemului se poate situa între limitele date de către capacitatea de interconexiune a rețelei, respectiv 1550 MW export, respectiv 2350 import.

Faptul că, în anumite intervale soldul SEN este de import (negativ) este o rezultantă a prețurilor energiei electrice la nivel regional, pe piețele specifice (inclusiv piața cuplată de energie Cehia – Slovacia – Ungaria – România), explică oficialii societății. Conform mecanismelor de piață, în intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mari decât cele din țările vecine are loc o creștere a fluxurilor comerciale de energie spre țara noastră, ceea ce conduce la o valoare rezultantă finală (soldul fizic) de import. În intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mici decât cele din țările vecine, procesul comercial are tendința inversă, adică de export, se menționează în comunicatul Transelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *