Transgaz a demarat construirea unor tronsoane de conductă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Transgaz a demarat construirea unor tronsoane de conductă

În vederea creșterii siguranței alimentării cu gaze naturale a consumatorilor, pentru consolidarea și echilibrarea SNT, Transgaz a demarat construirea unor tronsoane de conductă pe direcțiile:

  • DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei;
  • DN 300 Mintia – Brad – Mintia – Brad – Ștei;
  • Craiova – Segarcea – Băilești – Calafat.

Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a țării (zona de consum Bistrița), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), definindu-se astfel ca proiect de importanță națională, precizează reprezentanții Transgaz.

Conductă de transport gaze naturale DN 300 Mintia – Brad – Ștei este necesară și oportună în vederea creșterii siguranței alimentării cu gaze naturale a consumatorilor din vestul țării. În plus, aceasta va realiza interconectarea conductei de transport gaze naturale Cefa – Căpîlna – Beiuș – Ștei cu conducta de transport gaze naturale Simeria – Mintia.

În comunicatul Transgaz se precizează că, pe noua direcție de consum se pot înființa noi distribuții de gaze, după cum urmează:

•        Tronson Mintia – Brad, Etapa I: comunele Băiţa, Vălişoara, Luncoiu de Jos, Ribiţa, respectiv municipiul Brad;

•        Tronson Brad – Ștei, Etapa II (proiect în faza Studiu de prefezabilitate, L = cca. 53 km): comunele Baia de Criș, Vața de Jos și Tomești pe teritoriul județului Hunedoara, comunele  Hălmăgel, Hălmagiu, Vârfurile pe teritoriul județului Arad, comunele Criștioru de Jos, Cărpinet și orașul Vașcău pe teritoriul județului Bihor.

Pentru tronsonul de conductă DN 300 Mintia – Brad valoarea lucrărilor de execuție a fost estimată la 22,4 milioane lei fără TVA, cu termen de finalizare trimestrul I 2020.

Obiectivul de investiție Craiova – Segarcea – Băilești – Calafat se va realiza în două etape: 

•        Etapa I, tronsonul de conductă Craiova – Segarcea, va asigura alimentarea cu gaze naturale a comunelor Cârcea, Malu Mare, Ghindeni, Teasc, Calopăr și Segarcea;

•        Etapa II, tronson Segarcea – Calafat în lungime aproximativ 82 km, cu un debit de 70.000 Smc/h care va alimenta localitățile: Cerăt, Drănic, Lipovu, Întorsura, Giurgița, Bârca, Urzicuța, Goicea, Afumați, Siliștea Crucii, Cioroiași, Bistreț, Negoi, Catane, Galiciuca, Băilești, Galicea Mare, Rast, Seaca de Câmp, Piscu Vechi, Poiana Mare, Ciupercenii Noi, Maglavit, Moțăței, Ghidici, Desa, Calafat. Acest tronson de conductă este în fază de proiectare.

Pentru tronsonul de conductă Craiova – Segarcea valoarea estimată a lucrărilor de execuție a acestui tronson este de 33,53 milioane lei fără TVA, iar termenul de finalizare este trimestrul I 2020.

Continuă lucrările la conducta BRUA-  faza 1

Transgaz continuă lucrările la conducta BRUA-faza 1, fiind deja finalizați 215 kilometri de conductă și începe implementarea unor noi investiții privind racordarea la gaze, conform programului de guvernare și de Dezvoltare a SNT pentru perioada 2019-2028.

În cadrul proiectului BRUA-Faza 1, investiţie de aproximativ 560 milioane de euro, se vor desfăşura lucrări pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria. Până la acest moment au fost finalizați 215 km de conductă și trei stații de comprimare, după cum urmează:

–      STG Jupa finalizată, se află în probe tehnologice, punerea în funcţiune va avea loc la 01.10. 2019;

–      Podişor – finalizată în proporţie de circa 90%, punerea în funcțiune va avea loc la 01.11.2019,

–      Bibești – finalizată 80%, punerea în funcţiune – în data de 17 aprilie 2020.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *