Capacitatea fermă pusă la dispoziţie de către Transgaz pe toate punctele de interconectare cu operatorii de transport şi sistem (OTS) adiacenţi este de 44,2 milioane mc/zi, informează SNTGN Transgaz ]ntr-un comunicat.
Astfel, pe direcţia Ucraina-România, capacitatea fermă în PI Isaccea1-Orlovka1 este de aproximativ 18,8 milioane mc/zi, iar pe direcţia Bulgaria – România capacitatea fermă în PI Negru Vodă 1-Kardam (reverse flow) este de 15,7 milioane mc/zi. „Fără a lua în considerare capacităţile disponibile la PI Csanadpalota şi PI Ruse- Giurgiu de cca 9,7 milioane mc/zi, capacitatea totală disponibilă la PI Isaccea 1- Orlovka1 + Negru Vodă 1 – Kardam este de cca 34,5 milioane mc/zi. Prin acest punct de interconectare se poate asigura necesarul de gaze din import pentru România, care în condiţii de temperaturi deosebit de scăzute este de circa 20-22 milioane mc/zi”, se precizează în comunicat.
Începând cu 1 ianuarie 2019, conducta de tranzit T1 este interconectată cu SNT, ceea ce permite preluarea importului de gaze naturale pentru România concomitent din Ucraina prin PI Isaccea1 – Orlovka1 şi din Bulgaria prin PI Negru Vodă 1 – Kardam şi pentru care România are încheiate AI cu partenerii adiacenţi, respectiv cu GTSO Ucraina şi cu Bulgartransgaz EAD.
Referitor la încheierea acordului de interconectare (AI) pentru PI Medieşu Aurit- Tekovo, Transgaz spune că a analizat documentul trimis de GTSO Ucraina şi a înaintat prin adresa din data de 23 ianuarie 2020 o propunere de înfiinţare a unui grup de lucru format din specialişti pentru stabilirea unui program comun de verificări in vedere stabilirii conformităţii SMG-urilor cu standardele europene şi disponibilitatea de a demara discuţiile în ceea ce priveşte încheierea AI pentru PI Isaccea Import România – Orlovka.