Transgaz a demarat construcția conductei BRUA

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Transgaz a demarat construcția conductei BRUA

Transgaz a demarat construcția conductei BRUA, un proiect de interes național, susținut de Comisia Europeană. Compania construiește infrastructura de pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA – Faza 1).

Faza 1 a proiectului presupune  construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro. Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 stații de comprimare gaze de la Podișor, Jupa și Bibești, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, s-a declarat mulțumit de modul în care Transgaz a gestionat până în prezent lucrările pentru proiectul BRUA și a subliniat importanța respectării calendarului lucrărilor. “Proiectul este unul strategic pentru România, pentru Ministerul Economiei și pentru Transgaz. Calendarul lucrărilor trebuie respectat cu strictețe, pentru că este un proiect de investiții mult prea important ca să existe devieri de la grafic. Știu că Transgaz este implicat și în alte proiecte de anvergura, cum este cel din Republica Moldova, și am încredere în capacitatea companiei de a acorda proiectului BRUA importanța cuvenită”, a afirmat Dănuț Andrușcă.

Și Ministerul Energiei salută începerea lucrărilor de construire a gazoductului BRUA. Într-un comunicat al ministerului se subliniază că acest proiect nu ar fi posibil fără avizele și autorizațiile emise de Ministerul Energiei.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat la rândul său că transportatorul național de gaze are resursele și capacitatea necesare pentru finalizarea proiectului BRUA, cu respectarea angajamentelor financiare și a termenelor  asumate. “Lucrările le supraveghem cu exigență și la firul liniar, adică la conductă și la stațiile de comprimare. Suntem în contact permanent cu constructorii ca să ne asigurăm că lucrările sunt în grafic și că îndeplinesc standardele de calitate și siguranță necesare. Segmentul BRUA de pe teritoriul Românei ne va permite  să  încasăm sume importante de bani din tarifele de transport și tranzit”, a spus Ion Sterian, Directorul General al Transgaz.

La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecțional de gaze naturale spre: Bulgaria – prin interconectorul Giurgiu – Ruse,  1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă și Ungaria – prin interconectorul Horia – Csanadpalota, a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bar la graniţă.

Proiectul BRUA  este inclus în lista proiectelor Central East South Europe Gas Connectivity (CESEC), pentru că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *