Transgaz, sancționată de Consiliul Concurenței cu o amendă de 34 milioane lei

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Transgaz, sancționată de Consiliul Concurenței cu o amendă de 34 milioane lei

Consiliul Concurenței a sancționat Transgaz cu o amendă în cuantum de 34.166.615,90320 lei, reprezentând 1,84644% din cifra de afaceri totală realizată de întreprindere în anul 2019. Compania a informat despre Decizia Consiliului Concurenței nr. 43/11.08.2020, care prevede încălcarea de către Transgaz a dispozițiilor art. 5 alin. (1) din Legea Concurenței nr. 21/1996 și a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înțelegerii și/sau unei practici concertate unice și continue de împărțire a pieței construcțiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale și lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziție publică organizate în anul 2011.

Transgaz are obligația de a achita amenda în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei, precum și posibilitatea de a ataca decizia în contencios administrativ.

Reprezentanții companiei subliniază faptul că această investigație se referă la acțiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziție de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare și că nu există investigații ale Consiliului Concurenței cu privire la licitații organizate de Transgaz în ultimii ani.

Transgaz și-a exercitat dreptul la apărare cu asistența și prin reprezentarea de către societatea de avocați contractată conform prevederilor legale, respectiv a depus observații la raportul de investigație și a argumentat în cadrul audierii în fața plenului Consiliului Concurenței. Având însă în vedere faptul că investigaţia declanșată de Consiliul Concurenţei a reprezentat un factor de risc asupra activității companiei, deoarece în cadrul acestei investigaţii societatea putea fi sancţionată prin aplicarea unei amenzi contravenţionale aplicată la cifra de afaceri, compania a constituit în anul 2019 provizion pentru acest potențial litigiu, se precizează în informarea companiei.

În considerarea celor de mai sus, Transgaz anunță că va întreprinde diligențele necesare în raport cu cele prevăzute în decizia comunicată de Consiliul Concurenței și va demara fără întârziere toate demersurile legale de apărare a intereselor societății în raport cu această decizie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *