Transgaz și Black Sea Oil & Gas încep lucrările pentru preluarea gazelor din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia în SNT

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Transgaz și Black Sea Oil & Gas încep lucrările pentru preluarea gazelor din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia în SNT
  • Ministrul Economiei: Acest proiect va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României

Se dă startul lucrărilor pentru proiectele Transgaz și Black Sea Oil & Gas în vederea preluării producţiei provenite din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) în Sistemul Național de Transport („SNT”). Directorul General al Transgaz, Ion Sterian și Directorul General al Black Sea Oil & Gas, Mark Beacom, au semnat astăzi, la Corbu, ordinul de începere a lucrărilor.

La eveniment au participat Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Costin Mihalache.

Proiectul Transgaz „Extindere SNT Vadu-T1″ constă în construirea unei conducte cu diametrul de Ø20″ (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta Ţărmul Mării Negre cu Sistemul Naţional de Transport – conducta T1 pe direcţia Ţărmul Mării Negre – Corbu – Săcele – Cogealac – Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă pe zăcământul Doina şi patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie automatizată amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către SNT operat de Transgaz. Se estimează că producţia de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat: „Acest proiect va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României, și, mai mult decât atât, reprezintă o contribuție importantă la nivel național, cât și pentru dezvoltarea economică şi socială a comunităților locale. Este rezultatul unei investiţii care până în acest moment s-a ridicat la suma de 200 milioane de dolari, iar alte 400 de milioane urmează să fie investite de Black Sea Oil & Gas până la finalizarea construcţiei, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru susţinerea mediului de afaceri din România”.

„Transgaz își respectă misiunea de a funcționa precum un furnizor de securitate energetică națională și regională, prin investițiile de importanță strategică pe care le desfășoară atât în România, cât și în Republica Moldova, unde construim gazoductul Ungheni-Chișinău. Totodată, Transgaz prin dezvoltările Sistemului Național de Transport Gaze Naturale, își aduce contribuția substanțială la dezvoltarea economică și socială a României. Realizăm aceste obiective deosebit de importante prin lucrările de extindere a SNT, care vor permite tuturor comunităților locale să fie conectate la rețeaua de gaze, dar și prin proiecte strategice, precum BRUA, care vor aduce beneficii economice și sociale semnificative pentru România, permițând atingerea potențialului pe care țara noastră îl are”, a declarat Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz, cu prilejul semnării ordinului de începere a lucrărilor.

„Suntem foarte încântați că am ajuns într-o nouă etapă în proiectul nostru de pionierat din largul Mării Negre, alături de partenerii noştri de la Transgaz. Îi mulțumim domnului Director General Sterian și echipei sale pentru abordarea proactivă și profesionistă care a făcut posibilă ajungerea în acest punct” a declarat Mark Beacom, comentând asupra semnării ordinului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *