Transgaz va investi într-o nouă conductă de transport gaze naturale Timișoara – Deta – Denta – Moravița. HG pentru acest proiect, care să fie declarat de importanță națională

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Transgaz va investi într-o nouă conductă de transport gaze naturale Timișoara – Deta – Denta – Moravița. HG pentru acest proiect, care să fie declarat de importanță națională

Cu aprobarea Guvernului, “Conducta de transport gaze naturale Timișoara – Deta – Denta – Moravița” va fi declarată proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Un proiect de Hotărâre de Guvern a fost întocmit de Ministerul Energiei și pus în consultare publică.

″Conducta de transport gaze naturale Timișoara-Deta-Denta-Moravița – inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică”, are ca obiectiv construirea unei conducte în lungime de 52,3 km. Acest obiectiv de investiții este inclus în Programele de Modernizare și Dezvoltare al SNTGN Transgaz, și va fi finanțat din surse proprii ale societății.

Conducta nouă va fi cuplată la Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale care în perspectivă, prin dezvoltări ulterioare poate contribui la extinderea zonelor alimentate cu gaze naturale și la asigurarea unei echilibrări adecvate în zona de Vest și Sud-Vest a României. Astfel prin realizarea proiectului și extinderea, într-o etapă viitoare, până în zona de Nord și Vest a județului Caraș Severin se contribuie la alimentarea cu gaze naturale a unor noi zone de consum și, totodată, la echilibrarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale, echilibrare care contribuie la asigurarea transportului de gaze naturale către consumatori în caz de condiții climatice dificile sau perturbare a furnizării de gaze la nivel național prin diminuarea riscului de dezechilibre, se prezintă în nota de fundamentare a actului normativ.

Declararea prin Hotărâre a Guvernului a proiectului de investiții ca fiind de importanță națională în domeniul gazelor naturale are ca finalitate juridică faptul că acest statut conferă respectivului proiect protecția juridica a OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, fiind considerat de siguranță și Securitate națională.

De asemenea, inițiatorul proiectului beneficiază de toate derogările si facilitățile prevăzute de Legea nr.185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, în ceea ce privește drepturile asupra terenurilor afectate de lucrările de construire a conductei, cu respectarea procedurii obligatorii prevăzute de lege pentru a asigura celeritate în derularea etapelor de obținere a avizelor/autorizațiilor.

Reglementările promovate prin acest act normativ au impact asupra reducerii termenelor de implementare a proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale şi asigură dezvoltarea infrastructurii energetice din România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *