Gazoductul BRUA, în pericol. Nu va mai traversa Ungaria.Traseul trebuie modificat. Comisia Europeană, reacție de susținere. Transgaz: Pe teritoriul României, proiectul nu este afectat!

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential Gazoductul BRUA, în pericol. Nu va mai traversa Ungaria.Traseul trebuie modificat. Comisia Europeană, reacție de susținere. Transgaz: Pe teritoriul României, proiectul nu este afectat!

Comisia Europeană anunță că își menține angajamentul privind susținerea gazoductului BRUA, considerând că propunerea Ungariei nu afectează obiectivul general al creării unor rute alternative, însă operatorii de transport din România, Ungaria și Austria trebuie să modifice rapid conceptul de infrastructură, potrivit AGERPRES.

Răzvan Nicolescu, Executive Lead Advisor Deloitte, fost ministru al Energiei: „Romania trebuie să folosească banii acordați de UE pentru BRUA 1 (180 mil euro), să presăm pentru legătura cu Grecia, să finalizăm fluxul invers cu Ucraina și faza a doua cu Moldova (Iași-Chișinău)…Această revoltă a ungurilor față de austrieci, mai mult sau mai puțin spontană, ne preocupă mai mult decât ar trebui!

Conducta BRUA nu va mai traversa Ungaria. FGSZ – operatorul sistemului de gaze din această țară – a propus ca volumul de gaze care provine dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croația sau Serbia, se precizează într-un comunicat al Transgaz. Obiectivele și proiectele asumate privind dezvoltarea pe teritoriul României a infrastructurii BRUA rămân neafectate, susțin reprezentanții Transgaz.

În data de 18 iulie 2017, Transgaz a primit o scrisoare din partea FGSZ referitor la procesul de sezon deschis angajant planificat să se desfășoare pentru alocarea capacităților aferente coridorului de transport gaze naturale România — Ungaria — Austria. „Prin această scrisoare am fost informați asupra faptului că FGSZ nu poate derula procedura planificată din cauza lipsei aprobării necesare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei, motivată de probleme de eficientă economică. Partea ungară a propus, în schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare RO-HU, urmând ca volumul de gaze de 4,4 mld.mc/an, care ar proveni dinspre România să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croația sau Serbia. În paralel, FGSZ ar urma să continue discuțiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica în continuare posibilități de transport fizic dinspre Ungaria înspre Austria”, se menționează în comunicat.

„Transgaz va avea în vedere ca planificarea și desfășurarea procesului de sezon deschis (rezervare de capacitate — n.r.) să țină seama de toate obiectivele pe care coridorul BRUA și le-a propus, inclusiv pentru asigurarea alimentării sale cu gazele prezumat a fi produse în Marea Neagră. Având în vedere importanța proiectului BRUA la nivel național, regional și european,Transgaz va acționa astfel încât să nu fie afectat în niciun fel termenul de începere a operării comerciale a acestei surse de gaze”, se mai afirmă în același comunicat.

Răzvan Nicolescu, Executive Lead Advisor Deloitte, fost ministru al Energiei, a făcut următoarele afirmații pe pagina sa de facebook: „Romania trebuie să folosească banii acordați de UE pentru BRUA 1 (180 mil euro), să presăm pentru legătura cu Grecia, să finalizăm fluxul invers cu Ucraina și faza a doua cu Moldova (Iași-Chișinău). Așa ne transformăm noi în jucători și îi ajutăm pe unguri și pe austrieci să se împace, înainte să o facă DG Comp! Adică își cam pierd obiectul pentru ceartă. Sincer, cred că această revoltă a ungurilor față de austrieci, mai mult sau mai puțin spontană, ne preocupă mai mult decât ar trebui! Ar trebui sa fim mai preocupați să importăm îngrășăminte pentru agricultura din Serbia, în loc să le producem aici, mai mult decât că gazul se consumă în Ungaria sau Austria!”

Oficialii Transgaz au mai precizat că proiectul BRUA este dezvoltat în contextul diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale a țărilor europene, creșterii securității alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, facilitării accesului pieței din Centrul și Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspică. Proiectul va asigura: pe direcția Bulgaria — o capacitate de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an și, pe direcția Ungaria — o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an în faza I și 4,4 mld.mc/an în faza II. În prezent Transgaz se află în plin proces de implementare a fazei I a proiectului, beneficiind și de suportul financiar din partea Uniunii Europene.

Potrivit presei ungare, FGSZ nu va mai organiza o sesiune de rezervare de capacitate pe tronsonul de pe teritoriul acestei țări.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *