Trofeul Electricianului, a 39-a ediție, la start

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Trofeul Electricianului, a 39-a ediție, la start

Cea de-a 39-a ediție a Trofeului Electricianului, cel mai important concurs profesional din domeniu, a început astăzi, la Oradea. Evenimentul este organizat anul acesta, în perioada 9-13 iulie, de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord (SDEE Transilvania Nord), parte a Grupului Electrica.

Trofeul Electricianului 2018 reuneşte la start reprezentanţi ai tuturor operatorilor de distribuţie a energiei electrice din România. Tematica abordează, ca de fiecare dată, o paletă largă de aspecte specifice activităţii, inclusiv simulări ale unor situații de avarie. Astfel, Trofeul Electricianului reprezintă un test profesional contra-cronometru şi o excelentă pregătire pentru momentele dificile din activitatea de zi cu zi.

“Este remarcabil faptul că reprezentanții companiilor de distribuție a energiei electrice reușesc de peste 40 de ani să organizeze această competiție de prestigiu. Trofeul Electricianului este un concurs profesional care reprezintă ceva cu adevărat special pentru noi cei din industrie, practic face parte din ADN-ul nostru, din identitatea companiilor pe care le reprezentăm. Totodată, este o modalitate excelentă de a stimula interesul şi preocupările angajaţilor din domeniu şi, în acelaşi timp, de a contribui la creşterea competenţelor profesionale, într-un moment în care sesizăm că există o problemă reală în ceea ce privește forța de muncă cu adevărat calificată în domeniu. Pentru noi, indiferent de compania din care facem parte sau de rezultatul final, acest eveniment reprezintă bucuria de a fi împreună an de an”, a declarat Cătălin Stancu, Director General Electrica SA.

La deschiderea oficială a competiţiei au mai fost prezenți: Emil Merdan, Director General al SDEE Transilvania Nord, Ilie Bolojan, primar al Municipiului Oradea, Iulius Delorean, subprefect al Județului Bihor, Sandor Pasztor, Președinte al Consiliului Județean Bihor și Nicolae Buzea, Președinte al Federației Nationale a Sindicatelor din Electricitate „Univers” și Ionel Boja, Director al Sucursalei de distribuție a energiei electrice Oradea.

În cadrul fazei naţionale concurează cei mai buni 111 electricieni din toate companiile de distribuţie a energiei electrice, precum şi din cele de întreţinere şi servicii energetice (SDEE Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud, SDEE Muntenia Nord, e-distribuţie, Distribuţie Oltenia, Delgaz Grid și Adrem Invest).

Faza naţională se derulează în două etape. Prima etapă – unde concurenţii calificaţi din faza locală susțin o probă teoretică şi una practică. Acestea se desfăşoară în instalaţii electrice şi constau în realizarea unor lucrări specifice fiecărei grupe de specialităţi.

După fiecare probă se acordă un punctaj, iar clasamentele finale se stabilesc pentru fiecare concurent prin cumularea probei teoretice cu cea practică. Ulterior, clasamentul pe echipe (pentru fiecare companie participantă) se realizează prin cumularea punctelor obţinute de cei trei concurenţi din echipa respectivă, pe fiecare specialitate de concurs.

A doua etapă constă în concursul cu public, la care participă cei mai buni cinci electricieni din ţară, calificaţi după prima fază, pentru fiecare categorie. Concurentul care obţine cel mai mare punctaj la întrebările de specialitate ale comisiei de examinare devine campion naţional la categoria sa.

Pe lângă câştigătorii individuali, sunt premiate şi echipele de distribuţie a energiei electrice, respectiv de servicii și mentenanță, ale căror componenţi acumulează cel mai mare punctaj şi cărora li se decernează premiul cel mare – Trofeul Electricianului.

Iniţiat de compania Electrica în anul 1977, Trofeul Electricianului se înscrie în seria de evenimente dedicate Zilei Energeticianului (20 iulie). În ultimele patru decenii, competiţia a trezit interesul şi implicarea unui număr tot mai mare de profesionişti, etapa naţională oferind ocazia celor mai valoroşi electricieni să-şi demonstreze abilităţile.

Competiţia este segmentată în şapte categorii:

Patru categorii din domeniul distribuției energiei electrice:

  1. Electrician exploatare staţii;
  2. Electrician PRAM;
  3. Electrician exploatare reţele MT şi JT;
  4. Electrician măsurare energie electrică, verificare grupuri măsură;

Trei categorii din domeniul întreținerii și al serviciilor energetice:

  1. Electrician montare şi reparaţii echipament primar 110 kV şi MT din staţii;
  2. Electrician montare şi reparaţii instalaţii MT şi JT;
  3. Electrician defectoscopie LES MT şi JT.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *