Ultima oră. Și deputații sunt pentru măsuri populiste. Aproape toți consumatorii -persoane fizice și companii -pot cere amânarea plății utilităților. De unde bani pentru sprijinul furnizorilor? Alarmant! Sectorul energetic poate intra în colaps!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ultima oră. Și deputații sunt pentru măsuri populiste. Aproape toți consumatorii -persoane fizice și companii -pot cere amânarea plății utilităților. De unde bani pentru sprijinul furnizorilor? Alarmant! Sectorul energetic poate intra în colaps!

Ultima oră. Plenul Camerei Deputaților a adoptat Proiectul de lege pentru acordarea unor facilităţi pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României

Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci  a finalizat și transmis, pentru dezbatere și vot în Ședința de astăzi a Camerei Deputaților – 3 aprilie, Raportul asupra proiectului de Lege pentru acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice ( propunerea lui Ciolacu, Ponta și Tăriceanu).

Două dintre amendamentele propuse de Comisia de industrii și servicii au fost respinse, fiind acceptate alte amendamente ale Grupului Parlamentar PSD.

Iată amendamentele acceptate de Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci :

  • La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.

Autor: Grupul parlamentar al PSD

  • Pentru acoperirea echivalentului sumelor neîncasate ca urmare a măsurilor prevăzute la alin.(1), Ministerul Finanțelor Publice va pune la dispoziția furnizorilor de utilităti, afectați de măsurile de la art.4 alin.(1), la cerere, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie pentru o perioadă de până la 18 luni. Alternativ, furnizorii de utilități, afectați de măsurile de la art.4 alin.(1) pot accesa, la cerere, linii de creditare garantate de stat în regim de factoring pentru o perioadă de până la 18 luni.

Autor: Grupul parlamentar al PSD

  •  În termen de 10 zile de la adoptare, Ministerul Finanțelor Publice, va elabora norme metodologice de aplicare a acestei legi.

Autor: Grupul parlamentar al PSD

Conform amendamentului propus la vot în plenul Camerei Deputaților, aproape toți consumatorii – persoane fizice și companii – se încadrează și pot cere amânaraea la plata utilităților.

Surse autorizate din piața energiei spun că sprijinul pentru furnizori nu este fezabil. Este vorba despre sute de milioane de euro pe lună. De unde acești bani? Sectorul energetic va intra în colaps, avertizează analiști, experți în energie. Se preferă astfel, în detrimentul sistemului energetic românesc, măsurile populiste.

Amendamentele Comisiei lui Iancu, respinse

  • Pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de măsurile prevăzute la alin. (1), Ministerul Finanțelor Publice pune la dispoziția furnizorilor de utilități, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 12 luni. La expirarea perioadei prevăzută la alin. (1) furnizorii de utilități plătesc sumele scadente, eșalonat, pe perioada menționată la alin. (2) pe măsura încasării contravalorii facturilor de la beneficiarii menționați la alin. (1).
  •  Guvernul României definește până la data de 01 mai 2020 consumatorul vulnerabil, elaborează și pune în funcțiune o schema de ajutor pentru aceștia în conformitate cu prevederile art. 5 din Directiva 2019/944/UE privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 şi de modificare a Directivei 2012/27/UE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.