Ultima strigare pentru salvarea sistemului centralizat de termoficare!  

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ultima strigare pentru salvarea sistemului centralizat de termoficare!  
  • Gabriel Dumitrașcu, Președinte Consiliului de Administrație: RADET va anunța, în februarie, zonele unitare de încălzire la nivelul Capitalei, cu propunerea sursei de alimentare a acestora

Capitala României  nu are un master plan energetic! În lipsa acestuia, nu se pot face investiții, autoritățile nu pot spera la fonduri europene. Sistemul de încălzire este cel mai nereformat din tot sectorul energetic, susține Gabriel Dumitrașcu, președinte CA RADET. „Este cel mai arhaic subsector și cel mai nereformat din tot sistemul electroenergetic românesc”, a arătat el. La rândul său, reprezentatul ELCEN, Emilian Mateescu, a menționat că nici băncile nu sunt atrase de finanțarea sistemului de termoficare. „Avem un sistem de termoficare comunist și semicomunist și un sistem capitalist la bănci”, a punctat el

.12439021_1130698940304126_6527616942949461803_n

Foto: Grupul de presă MediaUno

Prezent la o conferință de specialitate, organizată de Grupul de presă MediaUno, Dumitrașcu a prezentat planurile de viitor ale RADET, anunțând inițiativa de a prezenta un master plan energetic pentru București. În opinia sa, RADET ar trebui să se rupă de activitatea de furnizare și să se ocupe doar de transport și distribuție, pentru eficientizare. Practic, să se urmeze exemplul companiilor din sectorul energiei electrice și al gazelor. Directive europene, puse în aplicare din 2007, nu permiteau ca aceeași companie să dețină, simultan, activități de producție, furnizare, transport și distribuție a energiei electrice sau a gazelor.

Oficialul RADET a subliniat faptul că prețul energiei termice la consumator nu a mai fost modificat deloc din 2011, în timp ce prețul la care achiziționează energia termică de la ELCEN a crescut periodic.”Am avut o creștere de 43%, cumulat, a intrărilor, ceea ce ne-a dus într-o stare de dezechilibru, în condițiile în care ieșirile au rămas la același preț. Această stare de dezechilibru pleacă din reglementări, din proasta aplicare a reglementărilor, dar și din lipsa de decizie privind modificarea reglementărilor”, a susținut președintele CA al RADET.

RADET va anunța, în februarie, zonele unitare de încălzire la nivelul Capitalei , cu propunerea sursei de alimentare a acestora. Dumitrașcu a semnalat că noile cartiere,  construite de ANL, sunt alimentate în baza soluțiilor individuale în defavoarea sistemului centralizat. Clienții nu fug de sistemul centralizat din cauză de costuri, lipsește calitatea, a precizat Dumitrașcu, avansând soluția unor centrale, de 25-40 MW instalați, în zona Aviatorilor, Colentina, Tita, Rahova, Ștefan cel Mare, care vor mânca din cota de piață a actualilor producători.  “Să nu uităm de geotermal și regenerabile. Încălzirea solară este o soluție calsică, veche, ce trebuie să capete o nouă dimensiune”, a afirmat Dumitrașcu.

Mateescu (ELCEN): Dacă nu se face ceva în acest an și se împinge totul, iarăși, pentru anii viitori, vom ajunge la colapsul total al producției

Electrocentrale București (ELCEN) a propus acționarilor un masterplan pentru dezvoltarea companiei în perioada 2016-2023, în condițiile în care producătorul de energie are un necesar de finanțare de 250 de milioane de euro, a declarat, marți, Emilian Mateescu, consilier al directorului general al ELCEN, în cadrul unei conferințe pe tema eficienței în termoficare, organizată de MediaUno.

„Dacă nu se face ceva în acest an și se împinge totul, iarăși, pentru anii viitori, vom ajunge la colapsul total al producției. Iar dacă dispar 1.400 de gigacalorii din sistem (cât furnizează ELCEN — n.r.), se pot face centrale și centrăluțe, dar nu știu ce investitori vor putea prelua un astfel de necesar de consum”, a spus Mateescu.”În ceea ce privește atragerea investitorilor, am asistat la crearea câtorva societăți mixte, prima în 1996 la CET Grozăvești, apoi altele în perioada 2004-2005. Până astăzi nu s-a făcut nimic în afară de hârtii, iar acei investitori nu s-au implicat deloc”, a subliniat reprezentantul ELCEN.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *