Romgaz ar închide robinetul pentru ELCEN! Intervine iar ministrul să vină apa caldă și căldura la poarta RADET

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Romgaz ar închide robinetul pentru ELCEN! Intervine iar ministrul să vină apa caldă și căldura la poarta RADET

Gerea: RADET trebuie să intre în faliment pentru că este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla

La final de mandat, ministrul Andrei Gerea intervine și cere, din nou, companiilor responsabile să asigure agentul termic în București pe perioada iernii. Electrocentrale București va continua furnizarea agentului termic și va aduce apă caldă și căldură la poarta RADET, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.”ELCEN va continua furnizarea agentului termic. Va aduce apă caldă și căldură la poarta RADET. Ministerul și Guvernul au făcut tot ce era necesar pentru asigurarea furnizării agentului termic în București și nu numai”, a spus Gerea, potrivit Agerpres.

În opinia ministrului, RADET trebuie să intre în faliment „pentru că este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla”. El a adăugat că, în urma falimentului său, ELCEN ar putea beneficia de 150 milioane de euro.”Primăria ar putea foarte ușor să înființeze un nou serviciu. Bucureștenii nu ar simți nici măcar un moment dispariția RADET și înființarea unui nou serviciu. Trebuie menționat că toată rețeaua de distribuție aparține primăriei, și nu RADET, numai că în același moment în care se va declara falimentul RADET, ELCEN va fi beneficiara unei sume uriașe, 150 milioane euro din TVA-ul aferent facturilor emise și neîncasate”, a explicat Gerea, citat de Agerpres.

Ultima oră: Electrocentrale București ar putea primi o perioadă de grație de un an pentru achitarea datoriilor către Romgaz, iar eșalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani, a declarat vineri, pentru Agerpres, Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN.

Romgaz a avertizat că, din data de 16 noiembrie, va sista furnizarea de gaze dacă producătorul de energie termică ELCEN nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante, potrivit unei notificări a producătorului de gaze. Lucru care nu s-a întâmplat!

conducta_gaze-820x300

Într-un raport în atenția acționarilor, Romgaz anunță că, în urma reanalizării situaţiei contractuale cu clientul său – Electrocentrale Bucureşti a luat act de faptul că, în ciuda eforturilor depuse pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost îndeplinită condiţia stabilită de Consiliul de Administraţie, necesară şi obligatorie pentru “continuarea relaţiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015”. Astfel, Electrocentrale – care înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane lei către Romgaz – nu a prezentat până la această dată un program ferm de stingere a datoriilor restante, nesolicitând prelungirea relaţiilor contractuale.

În condițiile date, cei de la Romgaz sunt pregătiți să închidă robinetul pentru ELCEN, exprimându-și disponibilitatea de continuare a relaţiilor contractuale numai în condiţiile respectării prevederilor legale şi a intereselor companiei şi ale acţionarilor acesteia, se precizează în raportul companiei.

Consiliul de administrație al Romgaz a aprobat prelungirea până la 15 noiembrie a contractului de furnizare gaze naturale încheiat cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Urmare a acestei decizii, cele două companii au încheiat un act adiţional pentru livrarea de gaze naturale, în sumă de peste 86,875 milioane lei, până pe 15 noiembrie 2015.

La sfârșitul lunii septembrie, ELCEN anunța că a ajuns la un acord cu Romgaz astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă după 15 octombrie, iar bucureștenii să beneficieze de apa caldă și caldură în sezonul de iarnă. ELCEN a motivat că acumulat datorii către furnizorul de gaze, ca urmare a faptului că nu a încasat, în ultimii ani, de la RADET Bucuresti sumele aferente livrării energiei termice, fiind vorba de datorii istorice.

După cum decurg lucrurile între cele trei societăți cheie, doar asigurările autorităților ar putea să țină de cald bucureștenilor la iarnă!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *