Un alt motiv pentru care s-a întârziat cu noua Centrală termoelectrică de la Iernut: s-au făcut lucrări suplimentare la fundație. Secretar de stat Doru Vișan: Sper ca anul viitor, această capacitate care este absolut necesară, să fie disponibilă

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Un alt motiv pentru care s-a întârziat cu noua Centrală termoelectrică de la Iernut: s-au făcut lucrări suplimentare la fundație. Secretar de stat Doru Vișan: Sper ca anul viitor, această capacitate care este absolut necesară, să fie disponibilă

Sper ca anul viitor, noua Centrală termoelectrică de la Iernut, capacitate care este absolut necesară, să fie disponibilă, a declarat Secretarul de stat  Doru Vișan, la Conferința anuală InvesTenergy. “Avem o nerealizare la Iernut, o nefinalizare a investiției în grafic, cu un termen de prelungire și cu riscurile care decurg din această depășire, generate de mecanismul PNI privind finanțarea acestei investiții”, a precizat Vișan.

Dată fiind această situație, potrivit oficialului Ministerului Energiei, a fost necesară o reevaluare a capacităților vechi de la Iernut, pentru a trece cu bine de această iarnă.

Citește și:

Un motiv care justifică întârzierile este că s-au făcut lucrări suplimentare de fundații aferente, după cum reiese dintr-o informare a Romgaz. Astfel, S.N.G.N. ROMGAZ raportează încheierea unui act adițional, în luna octombrie, la contractul de achiziţie publică având ca obiect executarea proiectului la cheie ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazˮ. Asocierea formată din DURO FELGUERA S.A. şi S.C. ROMELECTRO S.A. încasează 115.000 euro pentru efectuarea unor lucrări suplimentare de fundații la noua termocentrală.

Potrivit actului aditional, garanţia de bună execuţie este în cuantum de 10% din valoarea lucrărilor suplimentare.

Într-un interviu acordat ziarului Bursa, Adrian Volintiru, CEO SNGN Romgaz, a explicat că de ce au fost necesare lucrări suplimetare la fundație: “…În anul 2017, când a demarat construcţia centralei, proiectantul împreună cu executantul au constatat că ar fi mult mai bine ca fundaţia să fie întărită cu încă 907 piloţi – nişte stâlpi care fac fundaţia flexibilă şi care ajută la susţinerea greutăţii construcţiei în sine. Acest proces a durat exact patru luni în plus, iar de aici vine şi decalajul. ..Centrala nu va fi operaţională la 31 ianuarie 2020, ci undeva pe la 1 iulie, spunem noi, cu probe tehnologice şi cu toate celelalte…”

Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a mai explicat , în vara acestui an, că întârzierile au apărut și ca urmare a unei prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor în construcţii, care a produs un blocaj în activitate. „Am convocat toţi partenerii din proiect să vedem cum facem să deblocăm situaţia. Ceea ce ne-a impactat au fost prevederile din OUG 114 vizavi de construcţii, pentru că a urmat o instrucţiune, ar fi trebuit să urmeze alta care nu a mai fost dată şi încercăm să deblocăm această poveste”, a declarat Volintiru, în luna august.

 În 2016, Romgaz a semnat un contract în valoare de 268 de milioane de euro cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale termoelectrice la Iernut, cu o capacitate de 430 MW. Aceasta, conform planificărilor, ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *