Principalele mesaje transmise de reprezentantul Ministerului Energiei celor peste 150 de participanți la Conferința Investenergy cu tema “Energie cu responsabilitate”?
- Nu ne permitem să omorâm rapid cărbunele. Sub nicio formă!
- Avem o certitudine, grupul de la OMV Petrom, dar avem o nerealizare la Iernut (centrala electrică a Romgaz)
- Nu am niciun stres pe dezvoltarea capacităților de interconectare. Problema cea mare o avem pe partea de producție
- Reușita este aproape certă pe partea de energie curată
- În acest an, trebuie să definim două reactoare nucleare, 3 și 4, sau un reactor. Dar să luam decizia…
„Sistemul energetic are nevoie de câteva mii de MW. Dezvoltarea pe gaze trebuie făcută de companiile noastre. Prioritatea zero o reprezintă Iernut, Midia, respectiv cogenerarile în marile orașe”, a declarat Doru Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei. Domnia sa a participat, în calitate de Speaker, la Conferința anuală InvesTenergy, cu tema Energie cu responsabilitate, care s-a desfășurat ieri, 7 octombrie, în prezența a peste 150 de participanți.

România stă foarte bine la capitolul interconectare pe gaz și energie electrică, însă în următorii doi-trei ani există riscul major al renunțării la cărbune, ceea ce România nu și-ar pemite, a semnalat Vișan. „Nu am niciun stres pe dezvoltarea capacităților de interconectare. Pe gaze semnalele sunt pozitive, relația cu Ungaria este foarte bună, BRUA, cu alunecările sale, se va încadra foarte bine, interconectarea cu Bulgaria merge pe drumul cel bun. Sigur că sunt dificultăți și incertitudini în zona Ucraina, dar care, pas-cu-pas, cu sprijinul Comisiei Europene, se vor rezolva”, a declarat reprezentantul Ministerului Energiei, la conferința InvesTenergy.
De notat că Ucraina negociază cu Federația Rusă semnarea unui nou contract pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean.

„De asemenea, nu am niciun stres privind dezvoltarea capacității de interconectare cu energie electrică. Acolo avem niște obligații, o creștere spectaculoasă, care se va realiza în baza unui grafic, pe care Transelectrica l-a întocmit cu termenul 2025-2027. Problema cea mare o avem pe partea de producție”, a precizat secretarul de stat Doru Vișan, afirmând, totodată, că sunt deja în derulare o serie de proiecte menite sa crească producția de energie a României. „Reușita este aproape certă pe partea de energie curată”, a subliniat Vișan. Referindu-se la energia nucleară, el a spus că: „Cel mai important lucru pe care trebuie să îl avem pe agendă este pregătirea retubării (retehnologizare) la Reactorul 1. În acest an, trebuie să definim două reactoare, 3 și 4, sau un reactor. Dar să luam decizia…”
În ce privește cărbunele, Vișan a afirmat: „Nu ne permitem să omorâm rapid cărbunele. Sub nicio formă! Am făcut câțiva pași importanți, care arată foarte clar că România, din 2021-2022, dacă nu se iau masuri de susținere graduală, corelat cu procese investiționale ale cărbunelui, vor exista probleme majore, care ajung până la deconectare”.
Situaţia din piaţa de energie electrică, produsă din gaze naturale, nu este mai bună în prezent, în condiţiile în care investiţia privind centrala de la Iernut nu este finalizată, motiv pentru care au fost reconfigurate vechile capacităţi de producţie, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan, la conferinţa InvesTenergy.
„Avem o situaţie mult mai bună la gaze, o situaţie care conferă certitudine pe piaţa gazelor, dar din păcate pe piaţa de energie electrică, aferentă gazelor, situaţia nu este mai bună. Avem o certitudine, grupul de la OMV Petrom (Centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi), dar avem o nerealizare la Iernut (centrala electrică a Romgaz), nefinalizarea investiţiei în grafic, cu termen de prelungire la limita jumătăţii anului şi cu riscurile care decurg din aceasta depăşire generată de mecanismul PNI privind finanţarea acestei investiţii cu procent de 25%. Am trecut la o monitorizare atentă, la o analiză de tip comandament permanent şi sper să reuşim, astfel încât anul care vine să fie pregătit şi cu această investiţie care este absolut necesară. În acest context, am fost nevoiţi să reconfigurăm capacităţile vechi de la Iernut, să reconfigurăm o oprirea planificată pentru circuitul de răcire şi lucrările care s-au făcut acolo astfel încât să avem şi pentru această iarnă disponibili cei 300 de megawaţi minimi pe care i-am avut tot timpul”, a precziat Vişan.
Producătorul naţional de gaze Romgaz, a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Conform planurilor, centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, dar au apărut întârzieri, ca urmare a aplicării unei prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor în construcţii.