Un prim avertisment, trecut cu vederea?! Stare de dezechilibru în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale. La Guvern, ministrul Petcu a prezentat alte cifre!

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Un prim avertisment, trecut cu vederea?! Stare de dezechilibru în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale. La Guvern, ministrul Petcu a prezentat alte cifre!

Problemele au început să se amplifice în sistemul energetic după mai multe zile de ger și ministrul Energiei, Toma Petcu, se cam încurcă în prezentarea datelor la Guvern. Un prim avertisment a venit de la Transgaz, operatorul național de transport și sistem, care a admis că Sistemul Național de Transport (SNT) al gazelor naturale s-a aflat joi, 12 ianuarie, în stare de dezechilibru. Practic, cantitatea de gaze din conductele magistrale a fost sub limita de funcționare la parametri normali, potrivit datelor prezentate de Transgaz, pe site-ul propriu.

Transgaz

Astfel, indicatorul Line Pack (care arată cantitatea de gaze care se află în sistem într-un anumit moment) a indicat o stare de dezechilibru pe tot parcursul zilei de joi, 12 ianuarie, fiind de 36,1 milioane de metri cubi la ora 6:00, iar la ora 14:00 era de 34,5 milioane de metri cubi. Starea optimă a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 și 44 milioane de metri cubi, iar starea de dezechilibru apare între 33 și 38 milioane de metri cubi. Dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi se constată stare de risc.

Reprezentanții Ministerului Energiei au explicat pentru Agerpres că valoarea indicatorului care arată cantitatea de gaze care se află în sistem într-un anumit moment a scăzut în urma unei decizii tehnice menite să dea posibilitatea Romgaz să majoreze capacitatea de extracție din depozite, asigurând că nu sunt probleme cu funcționarea sistemului de transport al gazelor.

La ședința de guvern, ministrul Energiei Toma Petcu a prezentat alte date! În această  perioadă, cantitatea de gaz din conducte s-a menținut în limite normale de 38 milioane metri cubi, a precizat Petcu. Oare chiar să nu fi fost informat ministrul de situația reală (nu este o scuză că Transgaz este în subordinea Ministerului Economiei, datele sunt publice – n.red.) sau nu a dorit să alarmeze Cabinetul Grindeanu?! Însă, situația nu poate fi trecută cu vederea, mai ales în condițiile date când consumul a atins valori record și sunt necesare importuri, gazele din producția internă și cele din depozite nefiind suficiente.

Dacă ministrul Petcu le-a cerut furnizorilor de electricitate să intensifice tranzacțiile pe PZU când prețurile au explodat, nu ne-ar mira să facă același lucru și să solicite companiilor de gaze să facă importuri la prețuri mari în aceste zile, acestea fiind ulterior nevoite să vândă în pierdere.

Este o situație delicată, care va fi depășită – specialiștii din sistemul energetic își fac datoria – bine ar fi ca toată lumea să învețe din astfel de situații, care pot fi evitate dacă se iau deciziile necesare la momentul potrivit. Ca de exemplu, liberalizarea totală a pieței de gaze.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *