Un tânăr miner a vorbit în fața a peste 150 de participanți la Conferința anuală InvesTenergy. Mesajul lui Sebastian Tirintică de la EM Livezeni: „Noi, minerii din Valea Jiului, ne dorim să fim parte responsabilă a unor proiecte de viitor, de reconversie profesională”

Publicat pe Categorii Esential, Exclusiv, Minerit, Regenerabile
Prima Pagina Actual Esential Un tânăr miner a vorbit în fața a peste 150 de participanți la Conferința anuală InvesTenergy. Mesajul lui Sebastian Tirintică de la EM Livezeni: „Noi, minerii din Valea Jiului, ne dorim să fim parte responsabilă a unor proiecte de viitor, de reconversie profesională”

Am fost în vizită cu mai mulți colegi la Parcul eolian al CEZ. Locul meu de muncă este undeva la 300 metri sub pământ. Să lucrezi la înălțime este o diferență, ca de la cer la pământ, dar este o provocare pe care ne-o asumăm


Sebastian Tirintică, miner
  • Mihai Bălan, RWEA: “Responsabilitatea noastră ca industrie eoliană: am creat o alternativă pentru oamenii din Valea Jiului. Vrem sa îi lăsăm pe ei să-și asume viitorul”

„Suntem oameni muncitori și capabili, vrem să ne schimbăm viitorul. Noi, minerii din Valea Jiului, ne dorim să fim parte responsabilă a unor proiecte de viitor, de reconversie profesională”, le-a spus Sebastian Tirintică, angajat la Exploatarea Minieră Livezeni din cadrul CE Hunedoara, celor peste 150 de participanți la Conferința anuală InvesTenergy, cu tema “Energie cu responsabilitate”.

L-am invitat pe Sebastian Tirintica la conferința InvesTenergy (mulțumesc Mihai Bălan, RWEA, pentru sprijinul acordat)  pentru a transmite mesajul lui și a colegilor de la EM Livezeni și nu numai. În timpul intervenției acestui tânăr miner m-am uitat în sală la reacția participanților. În mod evident, Sebastian a impresionat audiența, cu modul lui sincer de a spune că își dorește să facă tot ce trebuie să se recalifice într-un alt domeniu și așa să își ajute familia, să aibă un viitor pentru el și ai lui. Și nu este singurul care vrea asta…sunt mulți mineri din Valea Jiului conștienți că nu mai pot ieși la pensie din minerit, după cum a prezentat Sebastian.

Varianta de a mă recalifica într-un domeniu de viitor este de aur pentru mine, a precizat Sebastian, vădit emoționat. ”Sunt bucuros și eu, cât și foarte mulți colegi de-ai mei de această șansă. Nu este sigură încă. Pentru noi este o șansă de viitor. Știți cu toții ce înseamnă mineritul în România. În fața noastră nu a venit nimeni să ne spună voi aveți garanția că veți ieși la pensie din mineritul din România și atunci această variantă, acest proiect vine ca și o salvare pentru mulți dintre noi. Suntem oameni capabili, nu suntem doar acei oameni la lopată. Suntem multifuncționali și putem face orice ”, a spus, la conferința InvesTenergy, minerul Sebastian Tirintica.

El s-a referit la un proiect ambițios de reconversie profesională, lansat de  Asociația Română pentru Energie Eoliană – RWEA, împreună cu companiile din cadrul său: Monsson – RESS și CEZ România. Peste 5000 de mineri ar urma să se pregătească pentru o nouă meserie (să lucreze în parcuri eoliene) la Academia pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului.

Deja, sunt peste 40 de mineri interesați, care au participat la pre-interviuri pentru partea de reconversie profesională, potrivit lui Michael Melczer, unul dintre promotorii proiectului de reconversie profesională a minerilor.

Mihai Bălan, RWEA: “Noi credem că faptele trebuie să fie primul și ultimul argument în orice discutie. Responsabilitatea noastră ca industrie eoliană, am creat o alternativă pentru oamenii din Valea Jiului. Vrem sa îi lăsăm pe ei să-și asume viitorul”.

“Am fost în vizită cu mai mulți colegi la Parcul eolian al CEZ. Locul meu de muncă este undeva la 300 metri sub pământ. Să lucrezi la înălțime este o diferență, ca de la cer la pământ, dar este o provocare pe care ne-o asumăm”, a afirmat minerul Sebastian Tirintică.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *