Consiliul de Administrație al Electrica va avea 7 membri față de 5 câți sunt în prezent. Acționarii au fost de acord cu modificarea componenței CA, propunere avansată de Ministerul Energiei, în calitate de acționar principal al societății. Reprezentanții ministerului reușesc astfel să se impună la Electrica, existând posibilitatea – până să fie schimbați! – să vină și cu propuneri pentru viitorii administratori ai companiei, care ar urma să fie votați în AGA din decembrie.
Fostul ministru Răzvan Nicolescu a atenționt pe pagina sa de Facebook: “Se va încerca crearea bazei juridice pentru a schimba doi tineri din CA (Victor Grigorescu şi Cristian Buşu) care au avut curajul să spună, inclusiv public, NU corupţiei şi numirilor făcute, exclusiv, pe criterii politice. Sunt doi tineri care şi-au asumat, din 2014, lupta cu un sistem profund pervers şi corupt, încercând să îşi folosească toată experienţa şi cunosţiintele dobândinte în mediul academic sau în cel european pentru a reuşi”.
Dintre cei 7 membri CA, 4 administratori trebuie să fie independenți. Ședințele CA ar urma să fie ținute în prezența a cel puțin 5 membri, din care 3 trebuie să fie obligatoriu independenți. Ministerul a mai venit cu o propunere: CA deleagă conducerea societății unuia sau mai multor directori, din afara Consiliului,
Practic, cei 7 membri urmează să fie votați în AGA programată pentru 14 decembrie, actualii având dreptul sa fie candidați din oficiu. Din Consiliul de Administratie al Electrica fac parte: Victor Cionga, Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Bușu și Victor Grigorescu.
Totodată, la AGEA din 10 noiembrie, administratorii Electrica au primit mandat de la acționari să înceapă negocierile cu Fondul Proprietatea pentru achiziționarea participațiilor deținute de FP la capitalul social al filialelor societății. Deținerile Fondului Proprietatea sunt: 21,99% din capitalul socila al Electrica Distribuție Muntenia Nord, 22% din capitalul social al Electrica Distribuție Transilvania Nord, 21,99% din capitalul social al Electrica Distribuție Transilvania sud, respectiv 22% din capitalul social al electrica Furnizare. Prețul oferit către Fondul Proprietatea trebuie sa țină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziție, acesta urmând să fie făcut public.
CA are la dispoziție 3 luni și jumătate pentru negocieri. AGEA a respins propunerea ca detaliile contractului și încheierea acestuia să fie responsabilittaea membrilor Consiliului de Administrație.
La o rundă anterioară de negocieri, părțile nu s-au înțeles la preț. Electrica are bani din listare, însă trebuie să dea socoteală pentru cheltuirea acestora.
Întrebat de InvesTenergy dacă dorește schimbarea CA al Electrica, secretarul de stat Bogdan Badea a declarat: „Este important să corectăm lucrurile, nu să facem intervenții abrupte, cu efecte negative, chiar dacă scopul e nobil. Am venit cu propunerea să extindem CA de la 5 la 7 membri, am respins mărirea indemnizațiilor, am considerat că aceeați cheltuială care se face pentru 5 persoane să fie pentru 7. Să fie mai multe capete acolo care să se aplece asupra problemelor. Este o companie de la care așteptăm foarte mult, care stă pe cash, care se poate implica în proiecte majore pentru România, care poate să-și extindă aria de activitate și totusi nu se întâmplă acest lucru”.