Ungaria, atac dur la adresa României. Ministrul ungar de Externe a cerut, la Washington, să se exercite presiuni internaționale pentru a se începe extragerea gazului din rezervele din Marea Neagră

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ungaria, atac dur la adresa României. Ministrul ungar de Externe a cerut, la Washington, să se exercite presiuni internaționale pentru a se începe extragerea gazului din rezervele din Marea Neagră
  • Deputatul Lucian Bode, fost ministru al Economiei, solicită intervenția Comisiei Europene, motivând că BRUA este proiect european
  • Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, despre declarațiile șefului FGSZ: „sunt un tip de provocare și aroganță specifice secolului trecut”

“A sosit timpul pentru se exercita presiuni internaționale sporite asupra țărilor din regiune care își încalcă angajamentele, astfel încât să se asigure reversibilitatea fluxurilor de gaz prin interconectoarele lor”, a declarat, la Washington, la conferința World Gas, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI, referindu-se la România și Croația.

Oficialul ungar a menționat că este important să se mențină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră din 2022, potrivit Agerpres.

Securitatea energetică a Europei Centrale și nevoia acestei regiuni de a se pune capăt unei dependențe de un singur furnizor reprezintă probleme recurente în rândul principalilor actori politici globali, dar lipsesc investițiile în infrastructură finanțate de UE sau Statele Unite care ar face posibil acest lucru, a precizat Szijjarto .

Și șeful FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, Kristof Terhes, s-a remarcat cu declarațiile sale neortodoxe referitoare la producția de gaze din Marea Neagră și modificarea proiectului BRUA, într-o conferinţă de presă organizată de companie, miercuri – 27 iunie, la București.

Citește și: Terhes(FGSZ), despre modificarea proiectului BRUA: Am făcut o mare favoare României

Oficialii români sunt rezervați și au preferat să nu comenteze declarațiile ministrului de Externe ungar și a șefului FGSZ.  În schimb, foști miniștri ai Economiei și Energiei au reacționat. Deputatul Lucian Bode a catalogat declarațiile ca fiind “nepermise” și “belicoase”. “Acestea nu trebuie să rămână nesancționate, fiind profund contrare spiritului de cooperare și parteneriat asumat de participanții la proiectul BRUA”, a precizat Bode, pe pagina sa de facebook,  solicitând „intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial al FGSZ, în condițiile în care BRUA a fost conceput ca un proiect european, un proiect pentru securitatea energetică a Uniunii Europene”.

”Cunoaştem substraturile răzgândirii şi ezitărilor părţii maghiare şi în mod cert acestea nu sunt de bun augur pentru BRUA, dar nicidecum nu e vorba de „o mare favoare” făcută României, să fim bine înţeleşi! Poziţia noastră este fără echivoc, România decide singură cum îşi dezvoltă industria pe orizontală!”, a scris Bode. Tăcerea autorităţilor române este suspectă în acest caz, fiind binecunoscută deja incapacitatea totală de reacţie a Ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, în subordinea căruia se află şi Transgaz, a subliniat deputatul.

Și Răzvan Nicolescu, senior-expert in cadrul Deloitte, fost ministru al Energiei, consideră că declarațiile șefului FGSZ sunt „un tip de provocare și aroganță specifice secolului trecut, coroborate cu multe încălcări ale spiritulului și literei legislației europene în declarații”, scrie Hotnews.

„Nu mă deranjează să le luăm banii pe gaz vecinilor noștri. Nu cred însa că, în realitate, ei vor să cumpere alt gaz decât cel rusesc”, a adăugat Nicolescu, citat de Hotnews.

Transgaz a demarat construcţia conductei BRUA, un proiect de interes national, care va lega reţelele de transport a gazelor din Bulgaria şi Austria tranzitând România şi Ungaria.

Citește și: Transgaz a demarat construcția conductei BRUA

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *