Unii ba, alții da! Mare noroc pe Romgaz și Nuclearelectrica cu ministrul Virgil Popescu! Vor fi exceptate de la plata a 90% din profitul pe 2020 că au obiective mari de investiții. Transelectrica și Transgaz nu scapă!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Unii ba, alții da! Mare noroc pe Romgaz și Nuclearelectrica cu ministrul Virgil Popescu! Vor fi exceptate de la plata a 90% din profitul pe 2020 că au obiective mari de investiții. Transelectrica și Transgaz nu scapă!

Transelectrica și Transgaz vor cotiza maxim la bugetul statului, Nuclearelectrica și Romgaz ceva mai puțin. Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că a reușit să convingă Guvernul “să nu ceară companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica să majoreze, de la 50% până la 90%, cota din profiturile pe 2020 ce va fi vărsată la bugetul de stat sub formă de dividende, cum a făcut recent în cazul a două companii de utilităţi”. Motivul invocat de ministru este că societățile din subordinea ministerului pe care îl conduce  au obiective mari de investiţii.

“După discuţii cu premierul şi ministrul de Finanţe am convenit să exceptăm aceste două companii”, a spus Popescu, într-un interviu acordat Bloomberg.

Este adevărat – Romgaz și Nuclearelectrica au proiecte mari de investiții susținute în strategia energetică și PNIESC. Dar și Transelectrica și Transgaz trebuie să facă investiții vitale pentru siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național. Iar șefii de la SGG ar trebui să știe foarte bine acest lucru că doar au fost prezenți în vizitele de lucru la obiectivele de investiții ale companiei pentru a lua pulsul lucrărilor și, de fiecare datĂ, au transmis cât de importante și necesare sunt investițiile.

Transelectrica a raportat un profit net de 82 de milioane de lei și o triplare a valorii  investițiilor realizate în primul trimestru, fațã de aceeași perioadã a anului trecut. În ce privește investițiile, se va continua pe aceeași linie, abordarea strategicã prudentã în direcția reducerii costurilor companiei și eficientizãrii activitãților investiționale, adoptatã de managementul companiei începând cu anul trecut, producând rezultate pozitive și în primul trimestru al anului 2021, după cum a anunțat  Transelectrica.

Este foarte important ca Transgaz să se focuseze, de asemenea, pe investiții. În programul de dezvoltare a SNT pe 10 ani sunt cuprinse proiecte de anvergură menite să reconfigureze rețeaua de transport gaze naturale. Având în vedere ultimele evoluții și tendințe în domeniul traseelor de transport gaze la nivel european, este evidentă profilarea a două noi surse importante de aprovizionare: gazele naturale din regiunea Mării Caspice și cele recent decoperite în Marea Neagră, se precizează într-un document al companiei ce a fost prezentat acționarilor. În contextul dat, este foarte important ca Transgaz să implementeze într-un timp foarte scurt o serie de proiecte pentru a conecta piețele central europene la aceste resurse și a se redefini ca un important operator de transport gaze naturale, subliniază reprezentanții societății.

Aviz Secretariatului General al Guvernului, acționar majoritar la Transelectrica și Transgaz, care a transmis, în baza unui memorandum avizat de Executiv, că reprezentanții statului în AGA/CA la companiile de stat și regiile autonome au fost mandatați să acționeze pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat al anului 2020, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Premierul Florin Cîţu susține că decizia nu va afecta investițiile companiilor, motivând că sumele care erau considerate dividende erau folosite pentru acordarea de bonusuri pentru manageri şi excursii de tip team building.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Unii ba, alții da! Mare noroc pe Romgaz și Nuclearelectrica cu ministrul Virgil Popescu! Vor fi exceptate de la plata a 90% din profitul pe 2020 că au obiective mari de investiții. Transelectrica și Transgaz nu scapă!”

  1. ce nu face virgil ca sa iasa bine lucrurile la halanga ….. unde se va putea retrage dupa ce se darama sandramaua …..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *