Unitățile 1 și 2 ale CNE Cernavodă au intrat în reparații în aceeași zi. Primul reactor a fost oprit controlat pentru 48 de ore, al doilea funcționează la o putere de 300 MW

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Unitățile 1 și 2 ale CNE Cernavodă au intrat în reparații în aceeași zi. Primul reactor a fost oprit controlat pentru 48 de ore, al doilea funcționează la o putere de 300 MW

Ultima oră: Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a revenit la putere nominală în dimineața zilei de 26 martie 2018.

Duminică, 25 martie, o zi dificilă pentru Nuclearelectrica: au apărut defecțiuni la  ambele reactoare, astfel că unul a fost oprit, al doilea funcționând la putere redusă. Din fericire, la final de săptămână consumul de energie este redus, energie hidro este din belșug și chiar se exportă energie.

SNN a anunțat că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost oprită controlat în dimineața zilei de 25 martie 2018, ora 09:20.  În aceeași zi, în cursul după amiezii, compania a comunicat că puterea Unității 2 a CNE Cernavodă va fi redusă la 55%, aproximativ 300 MW. 

Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariția unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acționarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate, se precizează într-un comunicat semnat de Directorul General Cosmin Ghiță.

Specialistii CNE Cernavodă analizează integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate. Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore, se menționează în comunicat.

Reducerea de putere a Unității 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparații, explică reprezentanții Nuclearelectrica.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic National și va funcționa la o putere de 300 MW. Aceasta va reatinge puterea nominală dupa efectuarea lucrărilor de remediere și înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de cca 16 ore până la atingerea puterii nominale, se precizează în al doilea comunicat transmis de Nuclearelectrica.

Lucrările de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populației și mediului inconjurator, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei, precizează SNN.

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă funcţionează cu două grupuri de 700 MW.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.