Unitățile 3 și 4 Cernavodă: Ministerul Energiei susține prelungirea negocierilor cu CGN până la finele anului, Fondul Proprietatea vrea să știe costurile cu proiectul

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Unitățile 3 și 4 Cernavodă: Ministerul Energiei susține prelungirea negocierilor cu CGN până la finele anului, Fondul Proprietatea vrea să știe costurile cu proiectul

Ministerul Energiei vrea ca negocierile pentru Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă să fie prelungite până la finele anului. În calitate de acționar, Ministerul Energiei a transmis o solicitare Nuclearelectrica pentru suplimentarea ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (“AGEA”), stabilită pentru data de 17.10.2016. Se solicită, în numele statului român, “aprobarea continuării negocierilor asupra Documentelor Investiției în aceleași condiții din Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă (“MoU”), pâna la data de 20 decembrie 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricărei părți de a înceta MoU fără nici o despăgubire printr-o simplă notificare scrisă către cealaltă Parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra Documentelor Investiției și în măsura în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva Parte”.

un cernav

La rândul său, conducerea Nuclearelectrica solicită aprobarea acționarilor, în ședința AGEA programată pentru data de 17 octombrie, pentru continuarea negocierilor cu China General Nuclear Power Corporation (”CGN”) asupra documentelor de investiție privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă (“MoU”), până la data de 30 noiembrie 2016.

Citiți și: Negocierile pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, prelungite până pe 30 noiembrie. CGN cere implicarea statului român prin semnarea unei scrisori de angajament

Pentru extinderea termenului de negocieri, s-au obținut deja aprobări de la  Comisia de negociere pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă, Consiliul de Administrație SNN și Comisia Interministerială pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.

La ultima rundă de negocieri, care s-a desfășurat în perioada 29 august – 8 septembrie, compania CGN a solicitat implicarea Statului Român în Proiect prin semnarea unei scrisori de angajament, fapt ce presupune necesitatea clarificării cu diversele instituții și entități publice a principiilor solicitate de partenerii chinezi.

  • Cu aprobarea acționarilor, raportul solicitat de Fondul Proprietatea va prezenta și sumele plătite de Energonuclear sau SNN membrilor comisiilor guvernamentale cu atribuții în coordonarea și implementarea proiectului din anul 2006 până în prezent, precum și cheltuielile cu avocații și consultanții financiari

Un alt acționar al Nuclearelectrica  – Fondul Proprietatea vrea să știe ce sume au fost cheltuite de către Energonuclear, societatea care se ocupă de realizarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Compania a primit în acest sens o solicitare de la Fondul Proprietatea de suplimentare a ordinii de zi a AGEA. Consiliul de Administrație al companiei, cu aprobarea acționarilor, va trebui să întocmească un raport, pe care să îl prezinte în următoarea AGA, cu privire la suma totală cheltuită până în prezent de către SNN în vederea înființării și susținerii activității societatii Energonuclear SA, societate a carui obiectiv este realizarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă. Fondul Proprietatea se interesează de: sumele aduse ca aport în numerar de către SNN la capitalul social al Energonuclear și cele plătite de către SNN pentru cumpărarea participațiilor celorlalți acționari ân urma retragerii acestora; suma totală platită de către Energonuclear sau SNN membrilor comisiilor guvernamentale cu atribuții în coordonarea și implementarea proiectului din anul 2006 până în prezent, precum și sumele plătite consultanților juridici și financiari de la data înființării societății Energonuclear.

Totodată, Fondul Proprietatea vrea să știe care este suma totală bugetată de către companie în următorii ani în vederea înființării și susținerii activității noii societăți de proiect al cărui obiectiv este realizarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, incluzând sumele ce vor fi plătite de către SNN consultanților juridici și financiari. De asemenea, CA va prezenta în raport  suma cheltuită până în prezent de către SNN pentru negocierea Memorandum-ului de Înțelegere cu CGN, Acordului Investițional și Actului Constitutiv al companiei de proiect, inclusiv costurile cu consultanții juridici și financiari, costurile cu comisia de negociere și comisiile interministeriale înființate în vederea continuării Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *