Vega Ploiești a împlinit 110 ani

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Vega Ploiești a împlinit 110 ani

Vega Ploiesti, parte a companiei Rompetrol Rafinare, a împlinit 110 ani de la punerea sa în funcțiune, fiind în prezent cea mai veche rafinărie în funcțiune din România.

“Este un moment important pentru Grupul KMG International, dar și pentru industria de rafinare din România. Evoluția rafinăriei Vega Ploiesti reflectă istoria sectorului de rafinare din România, cu frământările timpului dar și cu povestea sa de succes, de a deveni alături de Grup singurul producător de bitum din România și unul dintre cei mai mari furnizori de benzine de extracție și hexan din Europa Centrală și de Est” declară Cătălin Dumitru, vicepreședinte al KMG International.

Despre Vega

Societatea Vega Ploiești a fost înființată în 5 ianuarie 1905, sub denumirea „Vega” – Societatea Anonimă Română pentru rafinarea petrolului, având o capitalizare inițială de 5 milioane lei aur și acționari majoritari din Germania.

În martie 1905, consiliul de administrație al societății, prezidat de Titu Maiorescu, hotărește construcția unei rafinării în partea de nord a oraşului Ploieşti, în apropierea viitoarei gări Ploieşti-Nord a liniei ferate Ploieşti – Vălenii de Munte. În proiectarea rafinăriei s-a ținut cont de conformația terenului, iar dispunerea rezervoarelor de țiței și a instalațiilor de prelucrare a urmărit folosirea principiului de “cădere naturală”.

Apar primele unităţi pentru prelucrarea ţiţeiului, distilarea păcurei pentru uleiuri, rectificarea benzinei brute şi rafinarea de gaz lampant şi uleiuri. În 1905, rafinăria avea 145 de persoane (1 director, 6 ingineri, 7 funcționari administrativi, 11 maiștri, 120 de lucrători calificați și muncitori).

Pe 18 noiembrie 1905, rafinăria începe punerea în funcțiune a instalațiilor de prelucrare a țițeiului, aprovizionarea cu materie primă realizându-se în primă fază cu căruţele, apoi cu vagoane cisternă și în final, prin construcția și conectarea rezervoarelor la trei conducte – una din zona Buștenari – Recea și două din regiunea Moreni, cu legătură în Baicoi.

Rafinăria Vega Ploiești devine în 1990 societate comercială pe acțiuni și își deschide 3 stații de distribuție carburanți (prima în 1993 în apropierea rafinăriei). În 1997, pe fondul situației economice dificile, societatea este pentru circa opt luni pe lista celor 16 societăți propuse spre lichidare.

Pachetul majoritar de acțiuni al rafinăriei din Ploiești este preluat în mai 1999 de către Grupul Rompetrol (în prezent, KMG International). O data cu preluarea și integrarea din octombrie 2000 a rafinăriei Petromidia Năvodari în cadrul Grupului, strategia de dezvoltare a unitații din Ploiești a vizat transformarea acesteia dintr-o rafinărie clasică întrun producător și furnizor de produse și soluții speciale (solvenți ecologici, bitum cu destinație specială, combustibili ecologici pentru încălzire, alte produse dedicate – white – spirit, n-hexan etc)


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *