Vești bune de la ANRE: Scăderi la prețul energiei electrice și termice din ianuarie 2016

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Vești bune de la ANRE: Scăderi la prețul energiei electrice și termice din ianuarie 2016

• Reducerea este pusă pe seama scăderii tarifelor de distribuție a energiei electrice cu 8-10%

Prețul la energia electrică pentru populație va scădea cu 5-6% de la 1 ianuarie 2016. Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE au venit cu vești bune ieri la conferința organizată de Focus Energetic. Reducerea este pusă pe seama scăderii tarifelor de distribuție a energiei electrice cu 8-10%.

havrilet

„De la 1 ianuarie, tarifele de energie vor scădea proporțional cu scăderea tarifelor de distribuție din cadrul prețului final. Tariful de distribuție va scădea cu un procent între 8 și 10% și, de asemenea, va fi redus bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a prețului de 5-6% începând cu 1 ianuarie 2016”, a declarat Niculae Havrileț.

La gaze naturale, prețul de producție va fi redus cu 10% de la 1 iulie 2016 și se va resimți pentru consumatorii industriali, respectiv de 5-6%. La nivelul consumatorului casnic, calendarul de liberalizare a prețului va aduce o nouă majorare, de 6 lei pe MWh.

Emil Calotă, vicepreședinte ANRE a anunțat o reducere a prețurilor individuale pentru cei 38 de producători de energie termică, în medie cu 4%, la care se vor aplica tarifele de transport și distribuție precum și elementele de subvenționare, stabilite de fiecare consiliu municipal în parte. Oficialul ANRE a exemplificat cazul Electrocentrale București, unde reducerea va fi de 3,5%, iar la Craiova – de 3,12%.

„Astăzi (joi – n.r.) avem o ședință a Comitetului de Reglementare al ANRE unde vom discuta scăderea de la 1 ianuarie 2016 a prețurilor de livrare a energiei termice produse de cele 38 de CET-uri beneficiare de bonusuri de cogenerare. În medie, la nivel de țară, scăderea va fi de circa 4%. Ca exemple, la București scăderea va fi de 3,5%, la Craiova de 3,12%, iar la Buzău de 3,57%”, a precizat Calotă, la conferința “Provocările iernii 2015 – 2016 asupra sectorului energetic românesc”, organizată de publicația Focus Energetic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Vești bune de la ANRE: Scăderi la prețul energiei electrice și termice din ianuarie 2016”

  1. Dar pretul apei, ca e mai scump mc de apa decat kw de energie electrica? Nu verifica nimeni cum autoritatile locale si interesele acestora aproba anual majorari de tarife la apa rece, canalizare si penibila apa meteo, adica furt pe fata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *