Vești de la Guvern. De la 1 aprilie, o nouă schemă de protecție pentru consumatorii casnici: TVA redus la 5%, compensarea certificatului verde și bonusului de cogenerare. Se lucrează și la o schemă de sprijin pentru gaze naturale (VIDEO)

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Vești de la Guvern. De la 1 aprilie, o nouă schemă de protecție pentru consumatorii casnici: TVA redus la 5%, compensarea certificatului verde și bonusului de cogenerare. Se lucrează și la o schemă de sprijin pentru gaze naturale (VIDEO)
  • Premierul Ciucă: Până la refacerea calculelor de către furnizorii care nu au respectat plafoanele reglementate, facturile nu vor fi purtătoare de penalități

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus de la 19% la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum, a anunțat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.  Practic, actuala schemă de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor la energie electrică pentru consumatorii casnici va fi înlocuită cu un sistem nou de subvenționare.

În această iarnă, consumatorii casnici plătesc un preț pafonat la un leu/kWh. Clientul care are un consum de maximum 330 kWh lunar, mai primește o compensație suplimentară de 29 de bani/kWh. În noua schemă, impactul reducerii TVA, a certificatelor verzi și a taxei de cogenerare va fi mai mic în facturi față de ce se aplică în cadrul schemei actuale, în condițiile în care prețurile la energie nu vor mai fi plafonate, susțin specialiștii.

Guvernul a mai decis reducerea costului energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi, precum și elaborarea  unei scheme de sprijin și pentru gaze naturale.

În domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie, a spus șeful Guvernului.

Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie, a completat acesta.

Ieri, la Guvern, premierul a convocat în ședință pe miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a întreprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie.

Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români,  adeclarat Ciucă.

Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități, a comunicat șeful Guvernului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *