Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz, preia operarea SNT Gaze din Republica Moldova

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz, preia operarea SNT Gaze din Republica Moldova

Transgaz, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău, a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale de peste Prut, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, începând cu data de 19 septembrie 2023.

Pentru următorii 5 ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz (subsidiara Transgaz) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Demersul Vestmoldtransgaz vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz a cerințelor de unbundling (n.r. – separare a activităților), fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării, precum și alinierea la cadrul normativ european, se mai arată în comunicat.

“Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală, care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul dintre obiectivele de bază în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale. În ceea ce privește preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova. Este un demers care consolidează rolul și locul Transgaz în sectorul gazier european. Am fost prima multinațională cu capital majoritar de stat, prin achiziția Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale”, a declacat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Dumitru Chisăliță, AEI: O companie românească sparge frontul energetic din est

Preluarea operării Sistemului Național de Transport Gaze din Republica Moldova, prin subsidiara Transgaz din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL,  reprezintă prima ieșire a unei comanii strategice energetice românești în afara României pentru preluarea operării unui sistem al unei alte țări. România era ultima țară din UE care nu avea firme cu activități de operare în domeniul gazelor naturale decât exclusiv în România, susține Dumitru Chisăliță, Președimtele Asociației Energia Inteligentă.

Reușita aceasta este cu atât mai importantă cu cât ea se produce într-o zonă dominată de cel mai mare jucător de gaze din lume – Gazprom – care deține și pachetul majoritar la comania care opera sistemul de transport din Repuplica Moldova – Moldovatransgaz, spune Chisăliță.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *