Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, avertizează: Riscul de a se crea blocaje în piaţa de gaze este destul de mare. Alți trei furnizori se pregătesc să iasă din piaţă, până în 30.000 de clienţi trebuie transferaţi la FUI

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, avertizează: Riscul de a se crea blocaje în piaţa de gaze este destul de mare. Alți trei furnizori se pregătesc să iasă din piaţă, până în 30.000 de clienţi trebuie transferaţi la FUI

Sper că iniţiatorii normelor de aplicare a legii privind plafonarea şi compensarea facturilor vor ţine cont de observaţiile noastre

Zoltan Nagy-Bege

Riscul de a se crea blocaje în piaţa de gaze este destul de mare, a avertizat astăzi Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, la Forumul gazelor naturale, organizat de Financial Intelligence și Asociația Energia Inteligentă.

„Am văzut şi noi săptămâna trecută  proiectul de ordin privind normele de aplicare a legii privind plafonarea şi compensarea facturilor şi am trimis punctul nostru de vedere. Sper că iniţiatorii acestor norme vor ţine cont de observaţiile noastre, pentru că riscul de a crea blocaje în piaţă este destul de mare. Vă dau un exemplu: în actuala formă a legii şi a normelor, ANRE nu poate calcula preţul mediu de achiziţie a energiei electrice şi gazelor după fiecare lună închisă pentru această perioadă. Va trebui să se închidă întreaga perioadă noiembrie 2021 – martie 2022 pentru a determina fiecare furnizor în parte ce compensări trebuie să primească de la buget pentru a acoperi pierderile datorate plafonării preţurilor. Acest lucru în cazul multor furnizori, mai ales în cazul celor mici, înseamnă faliment garantat”, a susţinut  Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres.

Majoritatea furnizorilor nu au emis încă facturi pentru consumul aferent lunii noiembrie, din lipsa normelor de aplicare a Legii 259 privind plafonarea şi compensarea facturilor, deşi legea se aplică de la 1 noiembrie.

Potrivit Vicepreședintelui ANRE, alți trei furnizori se pregătesc să iasă din piaţă. „În ultimele trei sau patru săptămâni, ca urmare a situaţiei financiare a unor furnizori, deja peste 50.000 de clienţi de gaze naturale au ajuns la furnizorii de ultimă instanţă şi până la sfârşitul lunii este posibil să apară… deja sunt semne de la doi furnizori că au probleme cu plata facturilor de transport şi echilibrare către Transgaz. Acest lucru ar însemna încă 9.000 de clienţi. Iarăşi, câteva semne îngrijorătoare de la un mare furnizor care are spre 20.000 de clienţi, deci până la sfârşitul lunii sau mijlocul lunii decembrie ar putea să apară 10.000, chiar 20.000-30.000 de clienţi care trebuie transferaţi la furnizorii de ultimă instanţă (FUI)”, a spus Nagy-Bege, citat de Agerpres.

Și Furnizorii de Ultimă Instanță întâmpină mari probleme. „Având în vedere că aceşti clienţi preluaţi în regim de ultimă instanţă înseamnă un efort financiar impredictibil, adică FUI nu ştie câţi clienţi şi când urmează să preia, achiziţia gazelor pentru alimentarea acestor clienţi se face din pieţele spot sau chiar din piaţa de echilibrare, unde preţurile sunt cele mai mari. Cred că este principalul motiv pentru care avem deja trei furnizori de ultimă instanţă, din cei şase calificaţi, care au semnalat autorităţii că renunţă la această calitate de FUI. Dacă ne întrebăm de ce se întâmplă acest lucru, sunt două sau trei cauze: în primul rând evoluţia preţurilor, care generează acest fenomen de abandon al clienţilor – este un cuvânt urât, dar asta este situaţia – abandonul clienţilor de către unii furnizori care decid să iasă din piaţă pentru că pur şi simplu nu fac faţă preţurilor din piaţă”, a explicat reprezentantul ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *