VIDEO Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica, la Conferința InvesTenergy: Unitatea 1 de la Cernavodă va fi retehnologizată. Se poate asigura finanțarea

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara VIDEO Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica, la Conferința InvesTenergy: Unitatea 1 de la Cernavodă va fi retehnologizată. Se poate asigura finanțarea

Prezentă la Conferința anuală InvesTenergy “R-evoluție în energie. Decizii pentru viitor”, în calitate de Speaker, Daniela Lulache, Director General  Nuclearelectrica, a dat asigurări că Unitatea 1 de la Cernavodă va fi retehnologizată, sursa de finanțare  fiind în mare parte cunoscută. “Vorbim despre principalul proiect de dezvoltare al Nuclearelectrica. Valoarea acestui proiect este de 1,2-1,5 mld euro. Dacă mergem pe o structură de finanțare clasică ce înseamnă 30% equity, 70% surse atrase. Fără dubii putem să asigurăm finanțarea proiectului”, a precizat Lulache.

Pe de altă parte, viitoarea construcție a reactoarelor 3 și 4 ar putea trezi la viață o bună parte din industria românească. Cum România folosește tehnologie canadiană în domeniul nuclear, soluțiile pentru construcția de la Cernavodă ar putea veni doar din importul extra-comunitar sau de pe plan local. Retehnologizarea unității 1 presupune și oprirea acesteia pe o perioadă de până la doi ani, timp în care importul de energie ar putea crește, de vreme ce acest reactor asigură aproximativ 10% din consumul la nivel național. Lucrările vor începe după anul 2020 și vor prelungi durata de viață a reactorului cu încă 25 de ani.

VIDEO Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica

Nuclearelectrica continuă şi proiectul reactoarelor 3 şi 4. „Vrem să facem şi unităţile 3 şi 4, care sunt absolut necesare pentru dezvoltarea economică a României, pentru menţinerea capabilităţilor României în sectorul nuclear, unde suntem una dintre cele mai bune centrale din lume, suntem pe locul unu în lume la factorul de capacitate. Acesta nu este un proiect exclusiv al Nuclearelectrica, este un proiect al României, ce cu siguranţă depăşeşte posibilităţile noastre. Rolul statului este definitoriu şi mă bucură afirmaţiile tuturor autorităţilor statului că în continuare acest proiect este unul important şi strategic pentru România”, a mai susţinut Dna Lulache. Ultimul studiu de fezabilitate, realizat în 2012, prevedea un necesar de investiţii de 6,5 miliarde de euro pentru reactoarelor 3 şi 4, însă Lulache a precizat că viitoarea companie de proiect va actualiza studiul de fezabilitate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *