Dacă o întrebați ce funcție are în minister o să vă răspundă “Sunt un om obișnuit”. Dacă o întrebați cum se descrie după o carieră de peste 32 de ani în Ministerul Energiei, o să vă răspundă “Un om care mi-am făcut datoria, cu onestitate și principii morale”.
O caracterizează integritatea, onestitatea, modestia și bunul simț. Dovadă stă faptul că în anul 2007 a inițiat primul cod de etică al ministerului. A vrut să se asigure, spune dumneaei, că “rămânem oameni cinstiți cu toții. Tentația era mare și nu vroiam ca cineva să bage mâna în borcan”.
O spune și dumneai, cu modestia care o caracterizează, o spun și eu cu toată convingerea: “Un om care și-a făcut datoria pentru energie și pentru țară”.
Astfel a prezentat-o ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Felicia Răcășanu la Gala InvesTenergy dedicată Specialiștilor din Energie.

Felicia Răcășanu, Director General Adjunct, Direcția Eficiență Energetică, Ministerul Energiei, a fost premiată pentru întreaga carieră, pentru profesionalism, dedicare și performanță.
Vă invităm să vizionați momentul de premiere. Felicitări, Doamnă Felicia Răcășanu! Respect și prețuire.
Ministrul Burduja: “Dna Răcășanu lucra, în anul 1992, la INCREST (Institutul Național pentru Creație Științifică și Tehnică) și a văzut un anunț de recrutare pentru tineri, prin examen. Spune că a atras-o tocmai ideea de a lucra pentru țară. A luat examenul la acea vreme și a început cariera în sectorul public, în energie în ministerul de resort. Nu a ars nicio etapă, trecând prin toate nivelele profesionale – specialist debutant, expert, consilier, consilier superior, iar în anul 2003 a promovat un examen pentru funcția de director.
S-a ocupat de eficiență energetică, de legislația în energie din etapa de preaderare europeană, a condus Organismului Intermediar pentru Energie – instrument pentru realizarea activităților de control și de monitorizare a proiectelor finanțate prin Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”. A pus bazele a numeroase legi importante pentru sectorul energetic, menționez doar legea 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Felicia Răcășanu a fost director adjunct al Direcției Energie Electrică. 32 de ani din viața ei au fost dedicați României. Și când spun dedicați, nu folosesc cuvinte mari. Felicia Răcășanu a contribuit direct la adaptarea legislației românești la normele Uniunii Europene, în perioada de pre-aderare și aderare. De asemenea, a avut un rol esențial în elaborarea normelor care permit României să fie astăzi un lider în implementarea proiectelor de energie verde și a soluționat recent unul dintre cele mai dificile jaloane din PNRR. Este un om de la care am învățat enorm și pe care îl voi prețui întotdeauna”.
Felicia Răcășanu a absolvit Universitatea Politehnica București, Facultatea Electrotehnică și Facultatea de Drept, cu un master în drept internațional și comunitar.