Cu un deosebit respect pentru Oamenii care fac istorie în Energie, Dl Emilian Mateescu, Consilier ELCEN, prezent la Gala InvesTenergy dedicată Specialiștilor, a făcut referire la trecutul producătorilor. În 1902, termocentrala București Grozăvești se chema Uzina Electrică Grozăvești. Până în 1906, iluminatul public din București era realizat de Societatea de gaz, care era cu capital total franțuzesc. Lupta uzinei Grozăvești – cu ajutorul a 2 primari – Barbu Ștefănescu Delavrancea și Tache Protopopescu – care au reușit să convingă compania să preia uzina și să se transforme în Societatea de gaz și electricitate. Această societatea a avut cesiune până în 1946, centrala Grozăvești de la circa un MW când începuse să facă progres în iluminarea orașului București a ajuns în 1946 la 47 MW, totul reprezentând echipamente străine, termoenergetice și, totodată, și ceva echipamente românești de la Reșița.
Fac legătura istoriei cu evenimentul pentru care suntem prezenți. În 1955, centrala Grozăvești, după dezvoltare, a rămas la aceeași putere. Inginer Șef era marele profesor Ion Antonio și lângă el apare Tudora Vasile. Pe vremea lui, în 1957, a fost prima încercare de termoficare în București. A ocupat toate funcțiile, în 1965 a pus în funcțiune două turbine de 50 de MW și două cazane, ajungând centrala Grozăvești la 125 de MW. În 1076 pune în funcțiune CET Vest, în 1986 pune în funcțiune Progresu, în 1988 – ca director – pune în funcțiune Giurgiu.
Dl Emilian MATEESCU l-a premiat pe Dl Vasile TUDORA pentru întreaga carieră, de peste cinci decenii în care a lăsat o amprentă profundă asupra industriei. Contribuțiile sale sunt de necontestat, iar traseul său profesional a fost marcat de funcții esențiale, fiecare dintre acestea consolidându-i statutul de lider și vizionar.
Felicitări, Domnule Vasile TUDORA! Respect și prețuire.
Vă invităm să vizionați exceționalul moment de premiere al distinsului Specialist Vasile Tudora:
Dl Vasile Tudora: “Sunt onorat pentru acest premiu, care cred că reprezintă o recunoaștere a muncii și dedicării mele în domeniul energetic. Acest moment m-a facut să reflectez la anii în care am avut ocazia să contribui la dezvoltarea a ceea ce reprezintă azi ELCEN și să colaborez cu o echipă extraordinară la construirea unor obiective importante pentru București și pentru întreaga țară.
Vreau să-i mulțumesc actualului Director General, domnul Claudiu Crețu, pentru aprecierea și susținerea arătate prin acest premiu. Din păcate, domnia sa nu a putut fi prezent, deși mi-ar fi făcut o mare plăcere să ne revedem. Absența dânsului a fost înlocuită însă prin prezența domnului Emilian Mateescu. A fost o plăcere deosebită să primesc acest premiu de la domnul Emilian Mateescu, un fost „elev” de-al meu, un om cu care am colaborat strâns și de care mă leagă multe amintiri frumoase.

Este o mare satisfacție pentru mine să văd cum profesioniștii de ieri, oameni cărora le-am fost mentor, au devenit la rândul lor mentori pentru liderii de azi, aceștia continuând cu succes munca generațiilor trecute și deschizând drumuri pentru cele viitoare.
Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături de-a lungul carierei și celor care astăzi duc mai departe această moștenire.Vă mulțumesc din suflet!”
Dl Tudora Vasile este o adevărată legendă a sectorului energetic din București și nu numai, având o carieră de peste cinci decenii în care a lăsat o amprentă profundă asupra industriei.
Cariera sa a început în 1968, când a fost numit Director al CET Grozăvești, o poziție în care a demonstrat abilități manageriale remarcabile. În 1969, a avansat la funcția de Inginer Șef la Electrocentrale București ELCEN, unde a coordonat activitatea tehnică a companiei, punând bazele dezvoltării ulterioare a infrastructurii energetice.
Între 1973 și 1981, a ocupat funcția de Director la CET București Vest, unde a supervizat construcția și dezvoltarea acestei centrale critice pentru sistemul energetic național. În 1981, a fost promovat la poziția de Director Tehnic al Electrocentrale București ELCEN, contribuind decisiv la modernizarea tehnologică a companiei. Această ascensiune a continuat cu rolul de Director General al Electrocentrale București între 1983 și 1988, perioadă în care sub conducerea sa vizionară s-au construit majoritatea centralelor care asigură și astăzi continuitatea activității, prin livrarea de energie electrică în Sistemul Energetic Național și energie termică pentru Municipiul București.
După această etapă de vârf în cariera sa managerială, a decis să își concentreze eforturile asupra formării profesioniștilor din domeniu. Între 1991 și 2008, a fost Expert Instructor la Formenerg, unde a format și educat nenumărate generații de energeticieni, dintre care mulți au ajuns să ocupe poziții de decizie în sistemul energetic românesc.
Din 2008, își continuă misiunea de formator ca Expert Instructor la Eurotraining Solution, unde își împărtășește cu generozitate experiența și cunoștințele acumulate. Din păcate, începând cu perioada pandemiei, când formarea profesională a „suferit” o întrerupere îndelungată, domnul Tudora s-a retras din activitatea profesională.
Prin dedicarea sa neobosită și contribuțiile sale de-a lungul anilor, această persoană a devenit un simbol al excelenței în sectorul energetic, influențând profund nu doar infrastructura națională, ci și viitorul profesional al celor pe care i-a instruit și ghidat.