VIDEO „Punem Oamenii din Energie în Lumină”. Dr. Ing. Nicoleta ROȘCA este Specialista care a coordonat 150 de studii referitoare la racordarea la SEN a centralelor electrice și a realizat 20 de analize privind dezvoltarea sustenabilă a Transelectrica

Publicat pe Categorii "Punem SPECIALIȘTII în lumină", Esential, Exclusiv, Semnal, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO „Punem Oamenii din Energie în Lumină”. Dr. Ing. Nicoleta ROȘCA este Specialista care a coordonat 150 de studii referitoare la racordarea la SEN a centralelor electrice și a realizat 20 de analize privind dezvoltarea sustenabilă a Transelectrica

“În ultimele două decenii, am fost martorii transformărilor piaței locale de electricitate, pentru care dezvoltarea capacităților de energii regenerabile a adăugat o provocare în plus, pe lângă imperative precum securitatea și sustenabilitatea. Dacă azi avem o piață funcțională, cu bune și rele, dar care reușește să asigure un sistem energetic funcțional, mai ales în condițiile geopolitice actuale, acest fapt se datorează și specialiștilor de expecţie aflați în spatele cortinei. Unul dintre acești experţi este colaborator al PNE de 12 ani, profesionist valoros şi membru de nădejde al echipei noastre extinse. Mi-a făcut o deosebită plăcere să premiez pe unul dintre cei mai buni experţi în energetică, ce merită cu prisosinţă acest premiu”, a afirmat Daniela DINESCU, Managing Director, PNE România.

În cadrul Galei InvesTenergy dedicată Specialiștilor, Daniela Dinescu a pus în lumină și a premiat, pentru profesionalism, dedicare și performanță, pe Dr. ing. Nicoleta Roșca, specialist în energetică.

„Cu titluri academice în portofoliu, o experiență de peste 20 în ISPE și ulterior în CCEM, Dr. Ing. Nicoleta Roșca a coordonat aproximativ 150 de studii legate de conectarea la SEN, mare parte implicând capacități RES. A realizat peste 20 de analize privind dezvoltarea sustenabilă a Transelectrica, situându-se pe poziția expertului pentru care SEN nu mai prezintă secrete, ci doar oportunități.

Îmi face mare plăcere să o premiez  pe Dr. ing. Nicoleta Rosca, specialist în cadrul CCEM și o bună prietenă, căreia i se datoreaza o parte a succesului companiei pe care o coordonez, PNE România”, a spus Daniela Dinescu.

Felicitări, Dr. ing. Nicoleta Rosca! Respect și prețuire.

Vă invităm să vizionați momentul de festivitate:

Nicoleta Roșca: “Mulțumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase. Sunt foarte onorată să mă aflu în compania dvs. Alături de numeroasele studii pe care le-am coordonat de-a lungul timpului, care mi-au adus provocări și multe satisfacții profesionale, acest premiu reprezintă pentru mine un moment memorabil în carierea mea pentru că este o formă de recunoaștere a activității mele până în prezent. Este, evident, și o garanție a calității muncii mele pentru proiectele PNE, pentru care îi mulțumesc dnei Daniela Dinescu. Această distincție este o transpunere a pasiunii mele pentru acest domeniu electro-energetic, pasiune care mi-a fost insuflată începând cu profesorii din facultate, dar și de oamenii extraordinari cu care am avut deosebita onoare să lucrez. Și gândul meu se îndreaptă în primul rând către omul și specialistul extraordinar care a fost Dna Hermina Albert și cu care am avut privilegiul să lucrez chiar din prima zi, dar și către toți specialiștii cu care am colaborat de-a lungul timpului și de la care am avut întotdeauna de învățat. Mulțumesc InvesTenergy și colegilor din CCEM și, nu în ultimul rând, familiei care m-a ajutat pe parcursul meu academic și profesional”.

Dr. ing. Nicoleta Roșca are o experiență profesională de peste 20 de ani în piața de electricitate din România, caracterizată de numeroase provocări precum suportabilitatea, sustenabilitatea și securitatea alimentării, în contextul creșterii numărului de solicitări pentru racordarea la rețea a noilor surse regenerabile (ex. centrale eoliene și fotovoltaice).

Începând din iunie 2023, dr. Roșca s-a alăturat echipei CCEM din cadrul Departamentului de Sisteme Electrice – Divizia Energie și continuă să identifice soluții optime prin studiile și analizele elaborate, abordând toate problemele legate de dezvoltarea, fiabilitatea și siguranța Sistemului Energetic Național (SEN), în baza:

  • studiilor de racordare la SEN pentru producători noi și existenți (convenționali sau din surse regenerabile), prosumatori și consumatori, inclusiv evaluarea impactului asupra rețelei de transport și distribuție și documentațiile pentru obținerea avizelor tehnice de racordare (ATR);
  • analizelor regimurilor staționare în conformitate cu ” Termenii de referință pentru studiile de soluție de racordare a utilizatorilor”;
  • analizelor condițiilor de stabilitate statică și tranzitorie;
  • modelelor de stabilitate tranzitorie pentru calculul timpilor critici;
  • analizelor fluxului de sarcină și a scurtcircuitelor pentru modelarea sistemului energetic;
  • dimensionării optime a mijloacelor de compensare a puterii reactive (≥ 110 kV);
  • analizelor regimurilor rețelelor inteligente și a necesarului de stocare a energiei;
  • indicatorilor de eficiență energetică calculați în conformitate cu “Ghidul ENTSO-E pentru Analiza Cost-Beneficiu a Proiectelor de Dezvoltare a Rețelelor”.

După absolvirea Facultății de Energetică a Universității Politehnica din București (1998-2003), a obținut titlul de doctor în inginerie electrică cu teza “Regimuri de funcționare a sistemelor electrice având în vedere caracteristicile consumatorilor”.

Dr. ing. Nicoleta Roșca și-a dezvoltat cariera în cadrul ISPE, începând din 2003 ca inginer proiectant și ulterior ca manager de proiect, responsabilitățile sale devenind tot mai complexe odată ce a preluat coordonarea echipei de Planificare și Dezvoltare a SEN. Astfel, în cei 20 de ani de carieră, Roșca a elaborat și coordonat aproximativ 150 de studii referitoare la racordarea la SEN a diferitelor tipuri de centrale electrice (cca. 10 studii pentru centralele pe combustibili fosili, și 136 de studii pentru sursele regenerabile, dintre care 46 CEF, 78 CEE și 12 CHE) sau a unor consumatori (4 studii); și peste 20 de analize privind dezvoltarea sustenabilă a rețelei pentru operatorul național de transport energie electrică – Transelectrica, referitoare la funcționarea în regim staționar / stabilitatea statică / stabilitatea tranzitorie și calculul scurtcircuitelor.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *