- Pentru cei care nu au investit încă, acum este momentul. Iar Statele Unite și partenerii noștri globali au propus stimulente masive pentru facilitarea investițiilor
Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm, a declarat, în cadrul Forumului de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC): “Astăzi, națiunile Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC) se află în fruntea unei noi economii bazată pe energie… una care protejează clima și sănătatea noastră… economisește banii cetățenilor… și creează locuri de muncă de viitor în fiecare regiune în care se consolidează. Aceasta reprezintă o piață de minumum 23 de trilioane de dolari și fiecare dintre noi are ocazia, chiar acum, să își revendice acest drept. Desigur, mulți dintre voi sunteți deja implicați în acțiune.
Polonia se asociază cu Westinghouse pentru a construi primul reactor nuclear al țării, creând mii de locuri de muncă bine plătite atât în Statele Unite, cât și în Polonia.
Croația se bazează pe energia geotermală. Bulgaria și Cehia își sporesc capacitatea solară. Lituania își extinde capacitate de generare cu hidrocentrale cu acumulare prin pompaj.
Slovacia, Slovenia și România au planuri de extindere a capacității nucleare.
De asemenea, de-a lungul coastelor Mării Baltice, Mării Negre, Mării Adriatice și Mării Mediterane apar planuri pentru noi instalații eoliene offshore.
Pentru cei care nu au investit încă, acum este momentul. Acesta este momentul dumneavoastră. Iar Statele Unite și partenerii noștri globali au propus stimulente masive pentru facilitarea investițiilor”.
În spiritul cooperării transatlantice, Jennifer Granholm a anunțat câteva etape importante ale parteneriatului energetic cu România. “Sunt foarte încântată să anunț că Fluor și Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) din România pentru modernizarea și dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă. Acest proiect a fost un rezultat al unui acord interguvernamental inovator între Statele Unite și România privind cooperarea în domeniul energiei, care stabilește un proces continuu de dialog, sprijin și parteneriat în schimbul folosirii bunurilor și serviciilor energetice americane. Am încheiat acorduri similare cu Polonia și Bulgaria și dorim să încheiem și altele.
În baza aceluiași acord, vom lansa mâine următoarea fază a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru un proiect SUA-România al unui reactor modular de mici dimensiuni.
Compania americană NuScale Power și SNN din România au convenit să colaboreze în vederea implementării tehnologiei NuScale la o centrală de cărbune ieșită din uz. Această sursă fără emisii de carbon va contribui la eliminarea treptată a activelor pe cărbune din România și o va poziționa drept un potențial centru al lanțului de distribuție SMR.
De asemenea, sunt încântată să anunț astăzi un memorandum de înțelegere între Sage Geosystems, o companie americană de energie geotermală, și ELCEN, o companie de stat care furnizează energie termică pentru peste 1,2 milioane de locuitori din București.
Acest parteneriat va explora potențialul de înlocuire a unei centrale termice pe bază de combustibili fosili cu o sursă de energie alternativă curată și fiabilă – generând până la 70 de megawați de energie curată. Aceasta este suficientă pentru a alimenta aproximativ 14.000 de locuințe! Parteneriate inovatoare precum acesta sunt o piatră de temelie a tranziției energetice… o dovadă a ceea ce putem realiza împreună… și un semn a ceea ce va urma”.