VLER și EnergiaTa: Dezbateri și reportaje documentare în energie la Casa EFdeN

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica VLER și EnergiaTa: Dezbateri și reportaje documentare în energie la Casa EFdeN

Casa Solara Eficientă Energetic EFdeN găzduiește o serie de întâlniri de lucru bazate pe reportaje documentare din domeniul energetic. O primă întâlnire a membrilor  VLER – Viitorii Lideri Energeticieni ai României şi EnergiaTa a avut loc în această săptămână, invitați fiind Radu Dudău, coordonatorul Strategiei energetice și Dumitru Chisăliță, Președinte Consiliu de Administrație Romgaz.

Eveniment VLER EFdeN1 (1)

Discuţia a avut ca scop definirea momentelor definitorii din domeniul energetic, a crizelor şi problemelor rezolvate dar şi existente, pentru a putea identifica soluţii şi modele pretabile pentru situaţia actuală. La prima întâlnire s-a vizionat un episod -„The Tinderbox” din seria documentara „The Prize”, realizată după celebra carte omonimă, semnata de Daniel Yergin. Reportajul a prezentat evoluția OPEC de la începutul anilor 1970, cele doua crize ale petrolului din 1973 și 1979, dar și războaiele purtate pe durata a aproximativ 20 de ani (1970-1991), care au fost puternic influențate de piețele petroliere.

“Dezbaterea de la finalul documentarului a atins o plajă largă de subiecte. S-a discutat despre evoluția ți capacitatea OPEC pe parcursul istoriei și s-a analizat în ce măsură înțelegerea menită să urce prețul petroului de la finalul anului trecut are șanse de reușită. Totodata, au fost dezbătute soluțiile pe care Statele Unite ale Americii le-a explorat în perioada crizelor din anii 1970 – încercarea unei tranziții, la acel moment poate prea bruște, către energii regenerabile, precum și expansiunea energiei nucleare în acea perioadă, ca o măsură de creștere a independeței energetice. De asemenea, au fost evidentiate oportunitatile fructificate de Japonia, țara care a găsit în criza petrolului din 1973 o oportunitate pentru regândirea strategiilor economice și a industriei naționale”, potrivit unui comunicat transmis de EFdeN.

În cadrul dezbaterilor s-au evidențiat posibilitățile pe care societatea le are pentru reducerea emisiilor de CO2 și pentru adoptarea unor solțtii de mobilitate electrică. Sustenabilitatea economică, tehnologică și socială este cheia pentru diminuarea încălzirii globale și extinderea capacităților de energie regenerabilă.

Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea casei solare EFdeN, ocazie prin care au aflat mai multe despre soluţiile eficiente energetic, dar şi povestea tinerilor profesionişti care au proiectat-o şi construit-o, echipa EFdeN. Urmatoarea proiecție de documentar se va desfășura in luna martie, atunci cand membrii VLER vor discuta despre mobilitatea electrică, in cadrul unui eveniment similar, la Casa EFdeN.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *