Ultima oră: Consens politic și vot final favorabil în Camera Deputaților pentru proiectul de lege ce aprobă OUG 118. Vezi care sunt principalele modificări aduse în comisiile de specialitate la varianta din Senat – document

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ Ultima oră: Consens politic și vot final favorabil în Camera Deputaților pentru proiectul de lege ce aprobă OUG 118. Vezi care sunt principalele modificări aduse în comisiile de specialitate la varianta din Senat – document
  • Dintr-un total de 287 deputați prezenți la ședința de plen, 285 deputați au votat pentru Proiectul de Lege nr 513 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021

Proiectul de Lege nr 513 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 va fi votat în Plenul Camerei Deputaților în ședința de astăzi, 27 octombrie.

Deputații Comisiei de industrii și servicii și Comisiei pentru muncă și protecție socială, împreună cu reprezentanții Ministerului Energiei, Ministerului Muncii, ANRE și asociațiilor de profil, au dezbătut, mai mult de 8 ore, forma aprobată de Senat în data de 18 octombrie și au aprobat o nouă variantă cu modificări importante. Surse parlamentare ne-au spus că, în mod sigur, actul normativ va fi aprobat în plen astăzi, ca să plece la promulgare, astfel încât prevederile să se aplice de la 1 noiembrie.

Prezentăm câteva dintre noile amendamente/modificări aduse proiectului de lege la dezbaterile de ieri din comisiile de specialitate, conform Raportului comun al Comisiilor de specialitate.

Raportul comun asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.118/2021:

  • Pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale  pentru IMM-uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, ONG-uri, spitale publice, instituţii publice de învăţămân, furnizorii de servicii sociale.

„Pentru toţi operatorii economici, consumatori finali: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate (tarif de introducere/extragere din reţea, tarif de transport, de distribuţie, de servicii de sistem), certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei. Exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi a accizei”, potrivit amendamentului aprobat de comisii.

  • A fost eliminat amendamentul ce prevede aplicarea unei cote reduse a taxei pe valoarea adăugată de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul unui consum cuprins între 0,1 – 500 MWh lunar.
  • Potrivit ministrului interimar Virgil Popescu, a fost corectat amendamentul aprobat de Senat conform căruia venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 Iei / MWh se impozitează cu 80%, fiind exceptați de la supraimpozitare producătorii de energie pe bază de combustibili fosili. Prevederea se aplică pentrua Hidroelectrica și Nuclearelectrica care – conform lui Virgil Popescu – au costuri de producție mai mici.

Conform raportului comun al comisiilor, un amendament prin care se propunea exceptarea de la supraimpozitare a producătorilor de energie electrică care au înregistrat pierderi financiare cumulate în ultimii trei ani și a celor care fac obiectul unei proceduri colective de insolvență, inclusiv a celor aflați în procedură de reorganizare judiciară, a fost respins în ședința de ieri a comisiilor reunite.

EFET a scris autorităților din România, îndemnând Camera Deputaților să retragă amendamentele din OUG 118 care vor duce la o piață distorsionată, respectiv supraimpozitarea cu 80% a producătorilor şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor

Citește și: https://www.investenergy.ro/efet-a-scris-autoritatilor-din-romania-indeamna-camera-deputatilor-sa-retraga-amendamentele-din-oug-118-care-vor-duce-la-o-piata-distorsionata-respectiv-supraimpozitarea-cu-80-a-producatorilor-si-pl/

  • Decontarea către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se realizează în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării de către furnizori a informaţiilor , prin plăţi directe către furnizori. Procedura de decontare a sumelor aferente schemei de sprijin, documentele justificative în baza cărora se realizează decontarea, se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii şi protecţiei sociale, al ministrului energiei şi al ministrului finanțelor, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgenţă şi se publică în Monitorul Oficial.

În forma adoptată de Senat au fost introduse amendamente prin care este prevăzută majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.