EFET a scris autorităților din România. Îndeamnă Camera Deputaților să retragă amendamentele din OUG 118 care vor duce la o piață distorsionată, respectiv supraimpozitarea cu 80% a producătorilor şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor

Publicat pe Categorii Business, Exclusiv, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport EFET a scris autorităților din România. Îndeamnă Camera Deputaților să retragă amendamentele din OUG 118 care vor duce la o piață distorsionată, respectiv supraimpozitarea cu 80% a producătorilor şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor
  • Federația Europeană a Traderilor de Energie Electrucă se așteaptă ca implementarea acestor amendamente să conducă la distorsiuni semnificative pe termen scurt pe piață – în țară și înafara României – și să descurajeze investițiile atât de necesare în tranziția energetică a țării. Toate acestea se vor traduce în costuri suplimentare pentru consumatori, în condițiile în care sunt necesare măsurile menite să-i protejeze

Federaţia Europeană a Traderilor de Energie Electrică (EFET), ce reprezintă peste 120 de companii care comercializează energie în toată Europa, a trimis o scrisoare Președintelui României, Președintelui Senatului și Camerei Deputaților, Premierului interimar și ministrului interimar al Energiei, președintelui ANRE, prin care își exprimă serioase îngrijorări cu privire la două dintre amendamentele din varianta proiectului de lege privind OUG 118/2021, adoptată de Senat. Scrisoarea a fost transmisă și reprezentanților Comisiei Europene și ACER.

Deși apreciem că intenția OUG 118/2021 este de a limita impactul negativ ale creșterii prețurilor energiei în economia românească şi la consumatorii de energie, avem serioase îngrijorări cu privire la două amendamente din OUG 118/2021, care sunt incompatibile cu legislația europeană și cu orientările ACER.

Două măsuri cuprinse în  OUG 118/2021 vor duce, în opinia EFET, la o piață distorsionată. Acestea sunt:

• venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 Iei / MWh se impozitează cu 80%;

• pentru activitatea de vânzare, comercianţii de energie electrică şi gaze naturale nu pot înregistra o rată a profitului mai mare de 5% , aplicată la costurile de furnizare, fără a fi inclusă achiziţia de energie electrică şi gaze naturale.

Măsurile vor avea un impact semnificativ asupra comportamentului cumpărătorilor și vânzătorilor de pe piață și afectează formarea liberă a prețurilor, conform cerințelor Directivei privind energia electrică (2019/944) și Regulamentului privind energia electrică (2019/943). EFET se așteaptă ca implementarea acestor amendamente să conducă la distorsiuni semnificative pe termen scurt pe piață – în România și înafara României – și să descurajeze investițiile atât de necesare în tranziția energetică a țării. Toate acestea se vor traduce în costuri suplimentare pentru consumatori, în condițiile în care de fapt măsurile sunt menite să-i protejeze, se precizează în scrisoare.  În plus, aceste măsuri sunt incompatibile cu cele incluse în  pachetul de măsuri recomandat recent de Comisia Europeană și cu regulile europene ale Piaței interne a energiei.

EFET mai atrage atenția că impactul OUG 118/2021, în forma sa actuală, va depăși piața de energie electrică din România, având un impact negativ și asupra piețelor regionale și europene de energie electrică. România este integrată în diferitele mecanisme de cuplare a pieței europene, împreună cu alte state membre UE. Prin urmare, intervenţiile pe piaţa energetică din România ar modifica fundamentele cererii-ofertă nu numai în România, dar și în întreaga regiune.

EFET  îndemnă Camera Deputaților să retragă cele două  amendamente 11 și 12 din OUG 118/2021 și să se asigure că vor fi adoptate numai măsurile care sunt compatibile cu Setul de instrumente al Comisiei Europene pentru abordarea creșterii prețurilor la energie (COM(2021) 660 final).

De asemenea, EFET invită Guvernul să redeschidă un dialog cu toate părțile interesate, în vederea abordării preocupărilor sale cu privire la accesibilitatea/ furnizarea de energie într-o manieră conformă cu legislația europeană, să se evite distorsiunile pieței și să se promoveze decarbonizarea, securitatea aprovizionării și accesibilitatea pe termen lung. În concordanță cu recomandările recente ale Comisiei Europene și ACER, credem că România ar trebui să perfecționeze în continuare – și, eventual, să extindă – măsurile directe de ajutorare a consumatorilor și să le evite punerea în aplicare a măsurilor care vor distorsiona funcționarea piețelor și ar putea dovedi contraproductiv, se specifică în scrisoare.

În scrisoare, se precizează și că EFET apreciază că intenția OUG 118/2021 este de a limita impacturile negative ale creșterii energiei preţurile pe economia românească şi pe consumatorii de energie şi susţine această intenţie. De asemenea, EFET recunoaște că majoritatea măsurilor sunt în concordanță cu cele incluse în pachetul de măsuri al Comisiei pentru abordarea creșterii prețurilor la energie, cum ar fi compensarea propusă de către guvern a unei părți din facturile consumatorilor finali sau reducerea anumitor impozite și taxe.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “EFET a scris autorităților din România. Îndeamnă Camera Deputaților să retragă amendamentele din OUG 118 care vor duce la o piață distorsionată, respectiv supraimpozitarea cu 80% a producătorilor şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor”

  1. Pai piata en-gros a fost distorsionata de la nasterea ei in 1999-2000 cu organizarea pe surse de combustibil. Suntem singura tara din UE cu o asemenea anomalie. Abia acum ne trezim cand au ajuns preturile la cer?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.