Zăcământ important de gaze, descoperit în Marea Neagră

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Zăcământ important de gaze, descoperit în Marea Neagră

Grupul Lukoil a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre un zăcământ important de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care ar acoperi consumul României pe o perioadă de aproape trei ani.

„În luna octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, lucrări care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident”, a comunicat Romgaz, care a participat la proiect în colaborare cu Lukoil şi PanAtlantic (SUA).

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deţinută de grupul rus Lukoil, în baza unui acord de concesiune încheiat cu Guvernul României.În prezent cota de participare în acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10%.

„Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obţinute în timpul forajului, precum şi ale investigaţiilor geofizice, sonda LIRA-1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafaţa zăcământului poate atinge 39 km pătraţi, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale”, conform comunicatului Romgaz.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *