Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la Ziua Energiei Brașov: Sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărie. Sper ca politicienii să reziste tentației de a plafona prețurile la energie. Altfel, există riscul să aruncăm România înapoi

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la Ziua Energiei Brașov: Sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărie. Sper ca politicienii să reziste tentației de a plafona prețurile la energie. Altfel, există riscul să aruncăm România înapoi
  • Este haos. Alungăm orice om de afaceri sănătos la cap. De 9 ani ne-am împotmolit în reglarea unor aspecte ce țin de legislația primară, a spus oficialul ANRE, referindu-se la situația contractelor bilaterale

“Din păcate, sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărire. Sper  ca  politicienii să reziste tentației de a plafona prețurile la energie. Altfel, există riscul să aruncăm România înapoi”, a declarat Zolatn Nagy-Bege, Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, la Ziua Energiei Brașov.

Chiar dacă în Directivă Europeană există posibilitatea plafonării prețurilor pe perioade limitate de timp, Bege susține că sunt metode și mijloace mai eficiente să ajutăm consumatorii vulnerabili. De asemenea, este necesar să ne gândim și la măsuri pentru întreprinderile mici și mijlocii, a insistat Vicepreședintele ANRE.

Prezent la un eveniment dedicat sectorului regenerabilelor, reprezentantul ANRE și-a exprimat speranța că “peste 10  ani și România va fi la fel de verde cum își propune Brașovul să fie”. În aceste zile, la Brașov se desfășoară Forumul Orașelor Verzi.

Investitorii străini sunt în continuare descurajați să facă afaceri în  România. De ce nu se fac investiții? De 9 ani ne-am împotmolit în reglarea unor aspecte ce țin de legislația primară, a spus Zoltan Nagy-Bege, referindu-se la situația contractelor bilaterale. “Este haos. Alungăm orice om de afaceri sănătos la cap”, a  punctat el, subliniind faptul că România are mare nevoie de capacități de producție pentru a scăpa de dependența de importuri de energie.

O altă confuzie se face la autorizarea înființării unei centrale mai mare de 1 MW. Un investitor care vrea să facă o astfel de centrală trebuie, în prezent, să obțină autorizație și de la ANRE, și de la Ministerul Energiei. Prin lege, Ministerul Energiei trebuie să emită aceste autorizații, însă ne-a notificat că nu are personal specilaizat și să ne ocupăm noi. Asta facem, a prezentat vicepreședintele ANRE.

În final, Nagy-Bege a transmis un mesaj clar investitorilor: “Dacă noi – ANRE – vă dăm în scris că aveți dreptul să faceți contracte bilaterale fără a încălca legea primară, aveți acest drept”. Toate reglementările emise de ANRE au fost emise în baza regulamentelor europene în situația în care legislația națională nu este în concordanță cu aceste regulamente, a precizat oficialul ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la Ziua Energiei Brașov: Sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărie. Sper ca politicienii să reziste tentației de a plafona prețurile la energie. Altfel, există riscul să aruncăm România înapoi”

  1. E multa vreme de cand Zoli s-a dovedit a fi singurul sanatos la cap de la varful ANRE.
    Cred ca pana la urma o sa-l schimbe, ca e destept si a inteles cum merge treaba – deci nu da bine in poza si strica gheshefturile oamenilor de bine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *