Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE: Nu este ușoară viața furnizorilor! Sper ca legea ce aprobă OUG 118 să nu influențeze numărul furnizorilor de energie și gaze. Este un val de cereri la ANRE de renunțare la licențe

Publicat pe Categorii Business, Esential, Exclusiv, Furnizare / Distributie / Transport, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE: Nu este ușoară viața furnizorilor! Sper ca legea ce aprobă OUG 118 să nu influențeze numărul furnizorilor de energie și gaze. Este un val de cereri la ANRE de renunțare la licențe

Este neclar cum, ce și cui se aplică măsurile acordate prin legea ce aprobă OUG 118 în lipsa normelor de aplicare. Soluția pentru furnizorii care își permit este să suspende emiterea facturilor ce includ consum pe luna noiembrie

O parte dintre furnizori au deja probleme financiare și vor puși în situația de a accelara intrarea în insolvență

Zoltan NAGY-BEGE
  • “Nu este ușoară viața furnizorilor. Legea de aprobare a OUG 118 este destul de stufoasă și complicată. Este neclar cum, ce și cui se aplică măsurile de sprijin acordate prin lege în lipsa normelor de aplicare”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la Summitul “Building the Post Pandemic World”, organizat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică.

Bege a precizat că a primit notificare la ANRE de la un furnizor care a decis să suspende emiterea facturilor ce includ consum pe luna noiembrie , respectiv valori care nu sunt compensate,tocmai pentru a nu încălca legea. Cred că aceasta este soluția pentru furnizori care își permit să suspende emiterea acestor facturi, a spus oficialul ANRE, ca răspuns la întrebarea adresată de moderatorul Dumitru Chisăliță, Președinte AEI.

Normele de aplicare a legii ce aprobă OUG 118 nu sunt puse în consultare publică. Săptămâna trecută a fost o întânire între reprezentanții celor trei ministere implicate și operatori, nu este simplu, sunt foarte multe întrebări rămase în aer, potrivit lui Nagy-Bege.

Companiile care au apucat sa emită facturi fără a include compensarea, acestea vor fi corectate când vor apărea normele de aplicare a legii, furnizorii vor reveni si regulariza diferența, a precizat vicepreședintele ANRE, exprimându-și îngrijorarea că legea ce aprobă OUG 118 va avea o influență nefastă asupra activității furnizorilor atât de energie electrică, cât și de gaze naturale, dacă plățile pentru compensări vor întârzia să vină din partea Ministerului Munci, Energiei și Finanțelor.

O parte dintre furnizori au deja probleme financiare și vor puși în situația de a accelara intrarea în insolvență, soarta lor depinde de normele de aplicare, de plata compensărilor. Sper ca această lege să nu influențeze numărul furnizorilor din piața de gaze naturale și energie electrică, a spus Nagy-Bege.

Întrebat câți furniozri vor rămâne fără licență până la data de 31 martie 2022, oficialul ANRE a precizat: “Nu aș spune că fenomenul de renunțare la licențe este neapărat legat de această lege. Sunt deja cereri la ANRE de renunțare la licențe. Este un val de cereri. Am modificat regulamentul astfel încât furnizorii cu clienți în portofoliu să nu poată să renunțe la licențe, să continue activitatea sau să transfere clienții la alți furnizori. Am retras deja o serie de licențe la cerere, altele forțat. Dacă se reziliază contracte de echilibrare și tranport cu Transgaz, furnizorii respectivi nu mai sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile, atunci ANRE le va retrage licențele și va desemna un FUI care să preia clienții”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.