La 3 ani de la listare, Electrica este pregătită să achiziționeze participațiile Fondului Proprietatea în filialele sale. Condițiile sunt îndeplinite, se mai așteaptă aprobarea acționarilor, în octombrie

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential La 3 ani de la listare, Electrica este pregătită să achiziționeze participațiile Fondului Proprietatea în filialele sale. Condițiile sunt îndeplinite, se mai așteaptă aprobarea acționarilor, în octombrie

Restricție în contractele de vânzare-cumpărare propuse:“ Electrica se va abține de la întreprinderea oricărei acțiuni care ar putea împiedica, stânjeni sau afecta în orice fel revendicarea dividendului 2016 către Fondul Proprietatea”.

La 3 ani de la listare, Electrica are, în continuare, în conturi 2,2 miliarde lei. Bani suficienți să facă achiziții și investiții importante în rețele și nu numai. Conducerea companiei dă zor cu pregătirile pentru ceea ce se anunță a fi tranzacția anului în energie. Despre achiziționarea de către Electrica a participațiilor Fondului Proprietatea în filialele sale se discută din octombrie 2013 când au început pregătirile pentru OPI, un acord de confidențialitate între Electrica și Fondul Proprietatea fiind semnat în ianuarie 2015. Din păcate, după câteva luni se anunța stoparea negocierilor cu FP pe motiv că nu s-a ajuns la un consens cu privire la preț. Negocierile au fost reluate în același an, însă fără sorți de izbândă. A treia rundă de negocieri s-a finalizat în iulie 2017 cu încheierea unui Memorandum de Înțelegere între Electrica și FP, ce exprimă intenția părților de a semna contractele de vânzare-cumpărare după îndeplinirea unor condiții până la finele anului în curs, după cum urmează:

  • Electrica primește, cu privire la tranzacție, o opinie de echitabilitate de la o bancă cu bună reputație;
  • Tranzacția – inclusiv termenii și condițiile potrivit contractului de vânzare cumpărare, prețul global, prețul societății vizate, alocarea acțiunilor – este aprobată necondiționat de către toate organele societare competente.

Achiziția va conduce la creșterea veniturilor financiare și implicit a nivelului dividendelor distribuite acționarilor Electrica cu dividendele ce corespund participațiilor FP de circa 22% în filiale, având în vedere și faptul că în momentul acestea nu există o alternativă viabilă care să conducă la obținerea unei ROR mai mari de 15%, susțin reprezentanții Electrica. Potrivit acestora, o parte din acest disponibil, de 2,2 miliarde lei, poate fi utilizat, fără nici un cost suplimentar, pentru achiziția participațiilor Fondului Proprietatea în filiale.

Tranzacția anului în energie a fost anunțată la jumătatea lunii iulie, Electrica urmând să achiziționeze participațiile Fondului Proprietatea din filiale (Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud(Filialele de Distribuţie) și Electrica Furnizare (Filialele de Distribuţie şi Electrica Furnizare), cu 752 milioane lei. Prețul tranzacției este bazat pe concluziile raportului de evaluare final, emis pe 31 mai 2017, Electrica luând în considerare conținutul prezentării unui consultant din categoria BIG 4. Șefii companiei au obținut, pe 24 august, și opinia de echitabilitate de la UniCredit, banca considerând că prețul global al achiziției agreat în memorandumul de înțelegere este corespunzător din punct de vedere financiar, potrivit unei informări a companiei.

Tranzacția propusă nu va afecta dreptul la dividend al Fondului Proprietatea pentru anul financiar 2016, aprobat la nivelul fiecărei filiale, în valoare de 97,6 milioane lei. „Acțiunile vor fi dobândite de Electrica împreună cu toate drepturile atașate acestora în conformitate cu legislația aplicabilă, incluzând dreptul de a primi dividende, cu excepția dividendelor aferente anului financiar încheiat la 31 decembrie 2016, care rămân a fi încasate de Fond, astfel cum a fost deja aprobat în Adunările Generale ale Acționarilor Filialelor din data de 17 mai 2017”, potrivit unui comunicat al companiei. În contractele de vânzare-cumpărare propuse este menționată, ca restricție, că “ Electrica se va abține de la întreprinderea oricărei acțiuni care ar putea împiedica, stânjeni sau afecta în orice fel revendicarea dividendului 2016 către Fondul Proprietatea”.

Acționarii, care se întâlnesc pentru a doua oară în acest an,  pe 27 octombrie, la ședințele AGOA și AGEA, sunt solicitați de Consiliul de Administrație să aprobe achiziționarea de către societate a participațiilor Fondului Proprietatea în filialele Electrica, precum și forma propusă a contractelor tripartite de vânzare-cumpărare.

Fondul Proprietatea deţine următoarele participaţii: 21,99% la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, 22% la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, 21,99% la Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi 22% la Electrica Furnizare SA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *